NAGRADA ZA REFORME: Zahvaljujući Zvizdićevom Vijeću ministara BiH OSTVARILA HISTORIJSKI NAPREDAK KA ČLANSTVU u Evropskoj uniji!

Evropska komisija dala je pozitivno mišljenje za zahtjev Bosne i Hercegovine da postane članica Unije, potvrdio je danas u Briselu Johannes Hahn, komesar za proširenje. Riječ je o jednom od najvažnijih koraka naše zemlje na evropskom putu. Očekuje se još da isto mišljenje potvrdi Vijeće EU, koje je sačinjeno od država članica EU, a kako bi naša zemlja dobila kandidatski status.

Nakon toga slijedi otvaranje pregovora o članstvu što je finalni proces prije punopravnog članstva.

Ova odluka odlazeće Evropske komisije je, kako otkriva Nezavisni istraživački centar NICK u prvom redu nagrada za ono što je Vijeće ministara BiH pod rukovodstvom Denisa Zvizdića uradilo u proteklom mandatu na ispunjavanju neophodnih uvjeta.

  • Danas je Evropska komisija usvojila Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Ovo je historijska prekretnica koja otvara novo poglavlje u odnosima između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Mišljenje potvrđuje da Bosna i Hercegovina, kada za to bude spremna, ima jasnu perspektivu pristupanja EU. Potvrđuje i da je Komisija posvećena pružanju smjernica i podrške zemlji u provođenju neophodnih reformi – rekao je Hahn.

Nije isključeno da će Vijeće EU potvrduju pozitivnog mišljenja uvjetovati formiranjem vlasti nakon oktobarskih izbora, ali je izuzetno važno da je Evropska komisija u vrijeme porasta euroskepticizma i jačanju protivnika proširenja donijela ovakvu odluku.

Bosna i Hercegovina je, uprkos političkim previranjima, u proteklom četverogodišnjem mandatu Zvizdićevog Vijeća ministara BiH, ostvarila ključne pomake na evropskom putu. Od u potpunosti blokiranog procesa priključenja, BiH je došla na korak do kandidatskog statusa, okončan je komplicirani proces odgovora na hiljade pitanja Evropske komisije.

Pozitivno mišljenje za BiH dolazi u trenucima kada se očekuje konačno uspostavljanje vlasti stabilne vlasti na svim nivoima, te će biti snažan podsticaj da se na bazi nove faze evropskog puta postigne saglasnosti svih vodećih političkih blokova i krene naprijed. Odluka Brisela da, iako su očekivanja bila drukčija, da na ovakav način podrži BiH izuzetno je važna i ukazuje da u prijestolnicama Unije sazrijeva saznanje da je napredak BiH ka EU i NATO ključni za stabilizaciju cijele regije.