Nakon obaveznog vojnog roka, u Srbiji žele vratiti i predmet Odbrana i zaštita u srednje škole

Srednjoškolci u Beogradu bi voljeli da se u nastavni program vrati odbrana i zaštita, piše BBC. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno rekao da će vlasti razmotriti ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka.

Učenici srednjih škola u Beogradu ne znaju dovoljno o postupanju u vanrednim situacijama i voljeli bi da pohađaju obuku o tome. I to u okviru formalnog obrazovanja. Većina ih je zainteresovana i za obuku iz prve pomoći, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog među beogradskim srednjoškolcima od maja do jula 2018.

Istraživanje, sprovedeno u okviru projekta „Bezbednosna kultura mladih – preventiva i reagovanje u vanrednim situacijama”, na dnevni red je vratilo pitanje da li je u obrazovni sistem neophodno ponovo uvesti ovakav vid obuke.

Oni koji su sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka u Jugoslaviji bili srednjoškolci, na časovima Opštenarodne odbrane i društvene samozaštite učili su da pruže prvu pomoć, ugase požar, kako da se evakuišu, ali i da pucaju iz vatrenog oružja.

Neki su ovaj predmet zvali i predvojnička obuka i prolazili su je svi učenici srednje škole.

Da je ono što se nekada skraćeno zvalo ONO i DSZ i danas neophodno, smatra Zoran Dragišić, profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti.

Predmet, koji je ukinut prije četvrt veka, 1992. godine, i danas je potreban, a za to je i bilo nekoliko konkretnih predloga, kaže za BBC na srpskom Dragišić.

„Ovaj vid obrazovanja treba neizostavno vratiti u škole. Nedostatak bezbednosne kulture među mladima je kritičan i to je ono što oni uočavaju kao ozbiljan nedostatak u obrazovanju i u opštim znanjima koja im pomažu da kvalitetno žive”, smatra Dragišić.