Na Dan nezavisnosti BiH počeo sa radom Nezavisni istraživački centar

Prvog marta 2018. godine na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, počeo je sa radom Nezavisni istraživački centar NICK. Dizajniran za bh. medijsko tržište, NICK je inovativni sistem pripreme žurnalističkih sadržaja, analitike i medijskog konsaltinga koji će graditi most između profesionalnog istraživačkog novinarstva, šire društvene javnosti, te potreba aktivnih mass medija, kako konvencionalnih tako i, novih, digitalnih medija.

Nezavisni istraživački centar – NICK će proizvoditi žurnalističke sadržaje, u različitim formama, od osnovne vijesti do dosjea, u skladu sa najvišim standardima istraživačkog novinarstva. Za to će biti zaduženi iskusni profesionalci sa dugogodišnjim uredničkim i novinarskim iskustvom i kredibilitetom.

Neophodni nivo nezavisnosti pri istraživanjima će biti dostignut poštivanjem općepoznatih standarda žurnalizma i posebno istraživačkog novinarstva, kao u svijetu prepoznate forme, te nasušne potrebe da javnost dobije tačnu, pravovremenu i relevantnu informaciju.

NICK će najveći dio svojih sadržaja, ustupati i drugim medijima na različitim platformama od digitalnih do konvencionalnih, bez naknade uz neophodno navođenje izvora, a sa namjerom da bude dodatna vrijednost, korektiv i svjetionik na medijskom tržištu.

NICK neće biti konkurencija etabliranim mass medijima, nego njihov servis, oslonac i pomagač, kako bi u vremenu transformacije sačuvali osnovni smisao žurnalizma te vratili povjerenje građana u informacije koje se objavljuju.