NICK otkriva: Imenovan novi komandant snaga EUFOR-a u BiH!

Politički i sigurnosni odbor Vijeća Evropske unije donio je odluku o imenovanju novog komandanta vojne misije u Bosni i Hercegovini, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Austrijski generalmajor Martin Dorfer će od 28. marta ove godine komandovati misijom EUFOR-a u našoj zemlji. Na toj poziciji će zamjeniti brigadnog generala Antona Waldenera, također, Austrijanca.

Nema mnogo informacija o novom komandantu evropskih vojnih snaga u BiH. Poznato je da ima značajno iskustvo u međunarodnim vojnim misijama, te da je bio, između ostalog stacioniran i u misiji Ujedinjenih nacija na Golanskoj visoravni.

Krajem prošle godine u Njujorku je donesena odluka da Vojna misija EU, EUFOR Althea, ostaje u BiH s punim vojnim izvršnim mandatom jer situacija u regionu i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru.

Mandat EUFOR-a produžen je za 12 mjeseci, a postojala je neizvjesnost da li će EU pristati na mandat vojne misije s izvršnim ovlaštenjima, što bi značilo da međunarodna zajednica ostaje pojačano prisutna u BiH, ili da će tražiti da se EUFOR pretvori u “trening misiju”.

Usvojenim tekstom odobrena je puna vojna misija EUFOR-a i NATO prisustva.