Mađarski kandidat za komesara za proširenje Oliver Varhelyi već u četvrtak na saslušanju u Evropskom parlamentu!

Novi kandidat za evropskog komesara za proširenje naći će se već u četvrtak pred čelnicima Evropskog parlamenta na saslušanju, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Mađarska je predložila svog diplomata, ambasadora pri EU, Olivera Varhelyija za komesara u Evropskoj komisiji nakon što je Europski parlament blokirao prvog kandidata kojeg je odabrao premijer Viktor Orban. Varhely će tako za tri dana biti izložen teškim pitanjima rukovodstva EP i svih parlamentarnih grupa.

Varhelyi bi trebao bivšeg mađarskog ministra pravosuđa Laszla Trocsanyija kojeg je ranije odbio Odbor za pravne poslove EP-a zbog sukoba interesa. Mađarski prijedlozi su se našli na meti kritika Unije, a države Zapadnog Balkana sumnjaju da se predstavnici ove države mogu uspješno voditi proces proširenja koji je već teško uzdrman izjavama nekih od lidera unije.

U savjetodavnoj grupi za politiku Balkana u Europi (BIEPAG) vjeruju da ovo potencijalno imenovanje postavlja ozbiljna pitanja u vezi s cjelovitošću procesa proširenja EU u pet godina koje dolaze.

Oni potiču zastupnike Europskog parlamenta da preuzmu svoju dužnost da ozbiljno ispituju imenovanog povjerenika i ovim putem predlažu deset pitanja koja bi trebala biti postavljena.

Između ostalog, predlažu i pitanje o BiH: Bosna i Hercegovina i Kosovo dvije su zemlje Zapadnog Balkana bez jasne perspektive proširenja: s obzirom na to da je u oba slučaja otvaranje pregovora vrlo daleko, poticaj za pokretanje programa EU je vrlo ograničen. Kakav će biti njegov pristup u svakom slučaju?