NICK OTKRIVA: Šta će Brisel sutra zaključiti o Bosni i Hercegovini – Nastavak puta ka članstvu ili još nekoliko godina u čekaonici?

Vijeće Evropske unije sutra će donijeti zaključke o Bosni i Hercegovini na zasjedanju u Briselu kojim će predsjedavati Tytti Tuppurainen, finski šef diplomatije, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Zaključci će tretirati Mišljenje Evropske komisije o bh. aplikaciji za članstvo i to će biti prvi put da se o našoj zemlji razgovara nakon što izabran novi saziv Evropske komisije te novi specijalni izaslanik za vanjske poslove i sigurnost.

Mišljenje Evropske komisije o bh. aplikaciji koje doneseno ranije ove godine se smatra uvjetno pozitivnim, sa pozivom na brzo formiranje vlasti.

Sada, samo nekoliko dana nakon što je imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i deblokran proces očekuje se da će Brisel pozdraviti napredak te zatražiti snažniji angažman novih vlasti.

Bit će posebno zanimljivo kako će Vijeće EU tretirati cijelokupan proces proširenja, a nakon što su neke države članice poput Francuske vrlo otvoreno zatražile privremenu obustavu i izmjenu procesa.

  • Očekuje se da će nova Evropska komisija dati državama članicama indikatvni raspored poslova u vezi sa proširenjem – navodi se u najavi sutrašnjeg sastanka u Briselu, otkriva NICK.