Tri visoka predstavnika pisala Mogherini i EU – Svaka promjena granica na Balkanu vodi u nove podjele i sukobe!

Tri bivša visoka predstavnika u BiH Paddy Ashdown, Carl Bild i Christian Schwarz-Schilling poslali su otvoreno pismo Federici Mogherini i ministrima odbrane država EU koji se danas sastaju u Beču u kojem izražavaju duboku zabrinutost zbog izjava pojedinih zvaničnika EU koji bi podržali „razmjenu teritorija između Srbije i Kosova“, saznaje Nezavisni istraživački centar. Trojica visokih predstavnika smatraju da bi bilo kakvo mijenjanje granica u regiji „ne samo riješilo podjele, nego ih samo produbile“.

  • Znamo BiH dovoljno dobro da znamo da bi to dalo snagu i podršku onima koji žele podijeliti tu zemlju i koji već pozivaju na povratak statusa quo u Dejtonu, podrivajući sve ono što smo mi i naši bosanski partneri uradili tokom proteklih više od dvije decenije – navedeno je pismu otkriva NICK.

Također, Ashdown, Bildt i Schwarz-Schilling poručuju da znaju i „EU i Evropu dovoljno dobro da znamo kako naši princpi i krvava historija uči da održivi mir može doći kada naučimo živjeti u multietničkim zajednicama, a ne da crtamo granice da pravimo jednoetničke države“.

  • Ukratko, ne možemo zamisliti politiku koja nas više vraća u podjele i sukobe na Balkanu od one koju, čini se, neki od nas podržavaju – navedeno je u pismu, piše NICK.

Ministri odbrane EU se sastaju danas u Beču, a na dnevnom redu je sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu, posebno situacija na Kosovu.

  • Nemamo sumnje da bi destabiliziranje postojećih sporazuma, kao što je onaj u Makedoniji, podrivanje jedinstva država kao što je Bosna, ohrabrivanje onih koji žele razmjenu teritorija na drugim mjestima kao i u Ukrajini, sigurno vodi ka egzodusu manjina i njihovih postojećih zajednica. Zato tražimo da odmah, bez odlaganja odbacite takve prijedloge – navedno je u pismu saznaje NICK.