NICK saznaje: Lider Rabite i jedan od najutjecajnijih islamskih učenjaka u svijetu stiže u Sarajevo i Srebrenicu!

Generalni sekretar Svjetske muslimanske lige (MWL- Rabita) Mohammed al-Issa predvodit će delegaciju visokih zvaničnika tokom posjete lokacijama genocida u Srebrenici i logoru smrti u Auschwitzu u Poljskoj, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Ova posjeta je posebno značajna, jer je Mohammed al-Issa jedan od utjecajnijih ličnosti u islamskom svijetu, predvodnik umjerenih islamskih učenjaka te bivši ministar pravde Saudijske Arabije. Al-Issa je priznat i na Zapadu, gdje je priznat kao borac protiv ekstremizma i radikalizma.

Delegacija Rabite će prvobitno 23. januara posjetiti Auschwitz u Poljskoj, a nakon toga trebala bi stići u našu zemlju i posjetiti Memorijalni centar Srebrenica – Potočari 9. februara ove godine.

Posjeta je dio međunarodnog obilaska mjesta gdje su se desili nepravda i progon, gdje će predstavnici lige osuditi gnusne zločine protiv čovječnosti, bez obzira na identitet ili vrijednosti koje su slijedili zločinci.

U saopćenju se ističe kako delegacija Svjetske muslimanske lige sa sjedištem u Meki na ovaj način potvrđuje islamske vrijednosti i da muslimani osuđuju svako krivično djelo.
– Islamski lideri obilaskom ovih lokacija, potvrdit će kako je islam religija milosrđa i poštenja. Islam je protiv svih zlonamjernih praksi, dodajući da se to ne odnosi samo na muslimane, već uključuje sve ljude bez obzira na religiju – navedeno je u najavi, prenosi NICK.

Svjetska muslimanska liga aktivno radi na kreiranju pozitivne slike islama i muslimana u svijetu s ciljem borbe protiv svih oblika ekstremizma i radikalizacije.
Bitno je istaći, da je MWL međunarodna nevladina islamska organizacija sa sjedištem u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Cilj njihovog djelovanja jeste predstaviti istinski islam i njegova tolerantna načela, dijalog i otvorenost prema svim kulturama i civilizacijama kao i pružanje humanitarne pomoći.

Liga održava konferencije, seminare i sastanke širom svijeta na kojima se raspravlja o temama koje zanimaju muslimane i druge. Također potpisuje sporazume sa različitim zvaničnim i popularnim organizacijama širom svijeta i poduzima inicijative za postizanje zajedničkih ciljeva.