NICK SAZNAJE: Priprema se “Reformska agenda 2”, uskoro prvi sastanak, a oko tog dokumenta će biti okupljena nova vlast u BiH!

Krajem ovog mjeseca započinju konsultacije eksperata i predstavnika političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o temeljnom dokumentu sa radnim naslovom „Reformska agenda 2“, potvrđeno je za Nezavisni istraživački centar NICK iz više pouzdanih izvora.

Prema našim saznanjima, prvi sastanak bi mogao biti održan u Ljubljani pod budnim okom predstavnika Evropske unije.

Kako saznajemo, nova „Reformska agenda 2“ će biti platforma oko koje će se i okupiti nova vlast, prvenstveno na državnom nivou, a potom i na nižim nivoima vlasti.

  • Vrlo vjerovatno će dosta brzo biti održan radno-konsultativni sastanak na stručno-tehničkom, a ne na nivou političkih lidera, na kojem će se razgovarati o nastavku reformi i izradi drafta “Reformske agende 2”, koja bi, za stranke koje budu u vlasti, bila osnova budućih programskih koalicija – rekao je za NICK, dobro upućen izvor iz Vijeća ministara BiH.

Prva reformska agenda, planski, cijeloviti dokument usaglašen sa evropskim putem BiH usvojena je 2015. godine i na osnovu nje je i formirana parlamentarna većina koja je imenovala aktuelno Vijeće ministara BiH. Tada su parlamentarne stranke u BiH sa državnog nivoa potpisale Agendu i deblokirale napredak države ka Uniji. Omogućen je početak primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, podnošenje aplikacije za članstvo u EU te slanje i priprema upitnika Evropske komisije.

Agenda se sastoji od plana obaveza i uvjeta koje država mora ispuniti na putu reformi i usklađivanja sa evropskim standardima, te koraka ka ekonomskim reformama u državi. Nova Agenda će sadržati, kako se očekuje, i dio obaveza koje nisu usvojene iz prethodnog dokumenta. Dogovor o Agendi će biti ključni i za formiranje vlasti nakon izbora koji su održani 7. oktobra ove godine. Najviše mandata na državnom nivou su ponovo osvojili Stranka demokratske akcije i SNSD.