Nikšić se suočava sa pobunom unutar SDP-a: Lider NA METI KRITIKA, jer je pristao da učestvuje u formiranju BOŠNJAČKIH ENKLAVA U KANTONIMA!

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić pred velikim je političkim pritiskom značajnog dijela svoje stranke, a zbog načina na koji je SDP ušao u proces formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK, iz pouzdanih izvora.

Naime, jedan krupan dio rukovodstva nije zadovoljan što je SDP za prioritet u uspostavljanju vlasti odabrao kantonalne skupštine, dok su federalna i državna vlast, potpuno ostale u drugom planu.

To je, kako oni smatraju, rezultat „ideološki, možda, razumljive, ali politički neinteligentne“ odluke da se pridruži strankama koje, po svaku cijenu, odbijaju partnerske odnose sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Zbog toga je SDP, zarad minorne participacije u kantonalnim vladama u Sarajevu i Zenici, pristao na blokadu uspostave federalnih, pa i državnih vlasti.

Ukoliko stvari, upozoravaju naši sagovornici, nastave ovim putem, bit će formirana vlast samo u tzv. bošnjačkim kantonima, zatim u većinski hrvatskim kantonima te u manjem bh. entitetu. Državne i federalne vlasti, ključne za funkcioniranje države, postat će žrtva – u najvećoj mjeri odluke Nermina Nikšića da prihvati ideološku osvetu stranaka koje su nastale od SDA.

  • SDP nije stranka koja je nastala od SDA. Mi razumijemo Nikšićevu taktiku u kojoj je isprva odbijanjem koalicije i uvezivanjem sa manjim političkim opcijama izvršio pritisak na SDA i htio dovesti SDP u bolju pregovaračku poziciju. Ali, sada su stvari otišle predaleko i pitanje je da li je Nikšić spreman preuzeti odgovornost za blokadu funkcioniranja države – kaže sagovornik Nezavisnog istraživačkog centra blizak vrhu SDP.

Apel nekoliko desetina intelektualaca okupljenih oko Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u kojem traže široku koaliciju probosanskih stranka, poziv je u prvom redu Nikšiću i SDP-u da shvate da vlast u dva ili tri kantona i „kažnjavanje SDA“ nije vrijedna rušenja cijele države.

  • Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću najviše odgovara ovakva situacija u kojoj oni na dijelovima države koje kontroliraju imaju funkcionalnu vlast, dok se državna i federalna cijepaju ili ne postoje, jer Nikšićem i SDP-om manipuliraju bivši sdaovci koji žele osvetu. Pitanje je samo da li je cilj da se potroši koalicioni kapacitet SDP-a, a da se onda bivši funkcioneri SDA, preko noći, samo vrate u svoje staro jato, a SDP ostane bez bilo čega – ističe naš izvor.

Istovremeno, pojedini Nikšićevi saradnici, upozoravaju da je priroda ove stranke takva da teži ka državotvornosti, a ne „partikularnoj kantonizaciji“ države, gdje je najvažnije kontrolirati izdašne kantonalne budžete. Nedavni istup, jednog od kantonalnih zastupnika SDP u Sarajevu, Damira Nikšića koji je kritizirao prijedlog sastava nove Vlade KS, kako saznajemo, treba posmatrati i u tom kontekstu.

  • Bez obzira na brojne stranke u ovoj koaliciji koja je uspostavljena u Sarajevo, najveća odgovornost je na SDP, ali ne i najviše utjecaja i vlasti. SDP može najviše izgubiti u ovoj avanturi – smatraju članovi ove stranke, kako nam je preneseno.