Nikšićev SDP u izbornoj godini izgubio glavni izvor prihoda i pola miliona KM godišnje!

Socijaldemokratska stranka (SDP) Nermina Nikšića je, u izbornoj godini ostala bez skoro pola miliona maraka sigurnih prihoda! To će bez sumnje, tvrde izvori Nezavisnog istraživačnog centra NICK oslabiti kapacitet ove stranke u izbornoj godini, jer je to bio glavni i najsigurniji prihod.

Naime, Vlada Federacije BiH je nakon više od 20 godina iselila iz zgrade u Alipašinoj ulici broj 41, za koju je godinama plaćala kiriju SDP-u, finansirajući tako rad ove partije. SDP je tako izgubio sigurnih skoro pola miliona maraka godišnje. Zakupnina koju je Vlada plaćala iznosila je 41.304 KM, što je godišnje 495.654 marke.

No, SDP na osnovu korištenja ovog objekta na godišnjem nivou dodatno je naplaćivao od Vlade 15.306 maraka godišnje za smještaj Ministarstva za boračka pitanja FBiH.

Ako se u obzir uzme informacija da je Vlada pod tim uvjetima prvi ugovor o zakupu sa SDP-om potpisala još 1997., onda je jasno da je SDP od države naplatio više od 10 miliona maraka. Vlada FBiH je prošle godine donijela odluku o preseljenju u poslovnu zgradu „Energoinvesta“.

Podsjećamo, prvih šest mjeseci od useljenja Vlada FBiH neće plaćati nikakvu naknadu, a nakon toga će cijena zakupa mjesečno iznositi 36.000 KM. Vlada FBiH će u zgradi Energoinvesta unajmljivati ukupno 2.054 kvadrata i imat će 10 parking mjesta. SDP je krajem prošle godine najavio da će već početi potragu za novim zakupcem oronule zgrade u Alipašinoj ulici, i to po „komercijalnoj cijeni“. No, nema nikakve dileme da će Nikšiću biti teško pronaći boljeg zakupca koji će poput Vlade FBiH redovno i sigurno plaćati godišnju kiriju od pola miliona KM.