OBJAVLJUJEMO DOKUMENT – Evropski parlament priznao da je BiH ostvarila napredak u ekonomskom razvoju i konkurentnosti!

Evropski parlament priznaje da je Bosna i Hercegovina je napredovala u ekonomskom razvoju i konkurentnosti, navodi se u Prijedlogu rezulucije Evropskog parlamenta koja bi se trebala naći na dnevnom redu narednog redovnog zasjedanja ove institucije. Rezolucija je predložena nakon što je obavljena rasprava o izvještaju Evropske komisije o napretku BiH u protekloj godini.

Parlament EU pozdravio je i usvajanje upitnika i niza drugih strategija, ali i izrazio zabrinutost zbog zastoja u reformama uzrokovanih preranim početkom izborne kampanje.

  • EP priznaje da je BiH napredovala u pogledu gospodarskog razvoja i konkuretnosti, no napominje da je zemlja i dalje u ranoj fazi uspostave funkcionalnog tržišnog gospodarstva; čvrsto vjeruje da bi unapređenje društveno-gospodarskih reformi trebalo biti visoki prioritet do izbora i nakon njih – navodi se, između ostalog, u prijedlogu Rezolucije o BiH Evropskog parlamenta. Rezolucija je protekle sedmice razmatrana na Vanjskopolitičkom komitetu EP.

Nezavisni istraživački centar NICK objavljuje cjelokupan tekst Nacrta rezolucije na sljedećem linku.Nacrt Rezolucije EP o BiH