OKONČANA POSJETA – Delegacija Vijeća Evrope: Izborna kampanja u BiH je MIRNA, uprkos slučajevima zapaljive retorike i GOVORA MRŽNJE!

Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini je mirna, a svi politički natjecatelji imaju mogućnost da vode kampanju bez restrikcija, zaključila je delegacija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) koja je boravila u posjeti BiH, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Uprkos tome, mnogi sagovornici su prijavili slučajeve zapaljive i nacionalističke retorike i govora mržnje. Prijavljuju se i optužne za zloupotrebu javnih resursa, kupovinu glasova, zastrašivanje i pritisak na uposlenike u javnom sektoru da glasaju za vladajuće stranke. Delegacija izražava žaljenje što se i ova kampanja vodi u okviru etničkih linija kao i ranije – navedeno je u izvještaju delegacije PACE.

Proteklih dana Sarajevo i Banja Luku su posjetili parlamentarci Dame Cheryl GILLAN, (United Kingdom, European Conservatives Group), Angela SMITH (United Kingdom, Socialists, Democrats and Greens Group), Claude KERN (France, Alliance of Liberals and Democrats for Europe),  Petter EIDE (Norway, Group of the Unified European Left) i Tiny KOX  (Netherlands, Rapporteur of Monitoring Committee).

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je posmatrala sve izbore u BiH od 1996. godine. I ovaj put izražavaju žaljenje što BiH nije usvojila ustavne promjene i implementirala presudu “Sejdić-Finci” te zaključuju da će i ovi izbori kršiti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Navode da su politički faktori obećali da će ovo pitanje riješiti nakon izbora.

  • Ovo pitanje ćemo pažljivo pratiti – naveli su iz delegacije.

Medijsko okruženje je kako ističu raznovrsno i pluralno. Javni servisi moraju poštovati propise o jednakoj dostupnosti medijskog prostora za sve, ne samo za vladajuće partije, ali ističu da nije uvijek tako.

  • Brojni sagovornici su upozorili da su javni i privatni mediji pod pritiscima. Pominju se napadi i prijetnje prema novinarima, odbijanje nekih političara da se odazovu na pozive za TV i radio debate. Sve to stvara kulturu u kojoj se ne mogu razviti nezavisni i snažni mediji koji bi biračima omogućili da donesu odluku na osnovu dobrih infromacija – istaknuto je.

Delegacija PACE je informirana o opasnosti manipulacija sa glasanjem izvan BiH te su naveli da su im sagovornici tvrdili da je najveći izazov za izbornu administraciju bojanje i popisivanje rezultata. Zbog toga su pozvali Centralnu izbornu komisiju i ostale relevantne faktore da poduzmu mjere da se izbjegnu moguće neregularnosti tokom izbora i tokom brojanja.