OPASNE IGRE LAŽI Šešeljev potrčko Srđa Trifković angažirao propale političare da lobiraju za otcjepljenje RS!

Srđa Trifković, negator genocida i bivši Šešeljev savjetnik, koji se predstavlja kao stručnjak za međunarodne odnose angažiran je da mobilizira radikalne evropske političare kako bi podržali ideju o nezavisnosti manjeg bh. entiteta, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Trifković je protekle sedmice u Banja Luku doveo nekoliko bivših i sadašnjih parlamentaraca iz država Evropske unije koji pripadaju radikalnim desnim ili lijevim partijama. Većina ih je iznijela stavove prema kojima bh. entitet ima pravo na otcjepljenje od BiH. Jedan od njih je flamanski političar Frank Creyelman koji je izrazio simpatije za želju srpskog naroda da „izađe iz monstruozne tvorevine kakva je Bosna i Hercegovina“.

  • EU tehnokrati žele da zadrže Srbe u Bosni i nametnu muslimansku imigraciju – rekao je Creyelman prošle sedmice u Banja Luci tvrdeći da „Srbi imaju pravo da napuste BiH kao što je Flamanci imaju pravo da napuste Belgiju koja je isto tako vještačka država“.

No, Trifković je javnosti prešutio da je Creyelman, apsolutno marginalni političar, vijećnik iz Mechelena koji je u cijelost diskreditiran kada je 2014. godine zajedno sa članovima iste partije tokom posjete Krimu bio mortus pijan!

Još jedan Trifkovićev gost kojeg vlasti manjeg entiteta žele iskoristiti da lobira za separatizam je bivši italijanski senator Antonio Razzi. On je rekao da se RS onemogućava pravo na samoopredjeljenje.

Razzi je inače bivši političar i senator iz desničarske stranke „Forza Italia“ poznat po divljenju sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu kojeg je proglasio umjerenim političarem, a Sjevernu Koreju je poredio sa Švicarskom. Negirao je postojanje koncentracionih logora u Sjevernoj Koreji tvrdeći da se radi o „farmama paradajza“. Zalagao se za pravo Sjeverne Koreje da ima pravo na nuklearno oružje, hvalio je ulogu sirijskog diktatora Bashara al-Assada. Nerijetko je tvrdio kako su Vladimir Putin, Silvio Berlusconi i Muammar Gaddafi lideri koji su „mijenjali svijet na bolje“.

Trifković je, očito po nalogu Milorada Dodika, predsjednika RS okupio, kontraverzne i marginalne radikale iz nekih evropskih država, kako bi njihove izjave distribuirao putem mreže desničarskih medija te javnost navikavao na priču o otcjepljenju RS.

Iako se radi o nevažnim političarima, Trifkovićevo subverzivno djelovanje ne treba biti potcijenjeno, posebno jer se u vremenu lažnih vjesti i propagande, separatizam pokušava predstaviti kao pravo, a ne opasna politička agenda, saznaje NICK.