Otkrivamo: LIČNI RAZLOZI ILI RUSKI UTJECAJ – Zašto je vojni ataše Srbije iznenada napustio BiH?

Vojni ataše Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, kapetan fregate Saša Nikolić nedavno je iznenada napustio poziciju našoj zemlji, otkriva Nezavisni istraživački centar NICKOva informacija potvrđena je nam je iz više neovisnih izvora u Sarajevu i Beogradu, ali se o razlozima odlaska Nikolića put glavnog grada Srbije zasad samo nagađa.

Šta je pozadina?

Dok se prema određenim izvorima u Sarajevu cijela stvar dovodi u vezu s odnosima unutar same Ambasade Srbije, mnogo realnije zvuči priča koja nam je potvrđena iz diplomatskih izvora u našoj zemlji i susjedstvu.

Prema tim informacijama, sve itekako ima veze s pričom o ruskim utjecajima u Bosni i Hercegovini s kojima je ataše Nikolić, navodno, bio povezan kroz vojne strukture, a što je prepoznato od međunarodnih i domaćih faktora. Nije tajna da je Srbija bila podrška aktivnostima Rusije u regionu, što je očito na primjerima dešavanja u Podgorici, Skoplju, dok su nakon pristupanja Crne Gore i Sjeverne Makedonije NATO-u svi kapaciteti praktično usmjereni prema BiH.

Prema istim izvorima, vlastima Srbije je sugerirano da vojni ataše neće dobiti status persona non grata u BiH, ali da bez mnogo pompe napusti zemlju, što je i učinjeno praktično preko noći.

Primjetno je, zaista, da ataše Nikolić, iako vrlo aktivan, nije imao uobičajenih oproštajnih susreta, za razliku od, recimo, nastupnih posjeta kada je stigao u Sarajevo 2016. godine.

Nikolić je uglavnom službovao za vrijeme mandata ambasadora Stanimira Vukućevića.  Tokom boravka u našoj zemlji imao je brojne susrete sa visokim vojnim i političkim zvaničnicima, među kojima su i posjete Zajedničkoj komandi, Operativnom štabu Oružanih snaga BiH, susrete s ministricom odbrane Marinom Pendeš, njezinim zamjenikom Seadom Jusićem

Štaviše, 16. augusta 2018. je potpisao Plan bilateralno-vojne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Iz Ambasade Srbije zasad se nisu oglašavali o ovom pitanju. Diplomatska aktivnost Srbije u našoj zemlji je u fokusu javnosti u BiH. Posebno nakon skandala sa ambasadorom Stanimirom Vukičevićem, te nakon što je u Sarajevo stigao novi ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, bivši direktor BIA-e.

Osim Đorđevića, u Sarajevu je i bivši zamjenik šefa srbijanske obavještajne službe Goran Živaljević koji je dovođen u vezu s nemirima u makedonskoj skupštini u aprilu 2017. godine. To slučaj atašea Nikolića čini još indikativnijim.

BIA u Sarajevu

Prema dokumentima makedonskih službi koje su mediji ranije objavljivali, Živaljević se dovodi u vezu s upadima u makedonsko Sobranje, mada je to Beograd odlučno demantirao.

Nedugo poslije ovih otkrića, BIA i makedonska obavještajna službe (AR) dogovorile su međusobno povlačenje zvaničnih predstavnika iz Beograda i Skoplja i dovođenje novih osoba na te pozicije, a Živaljević je poslan u Sarajevo. Nešto slično se, izgleda, desilo i sada sa vojnim izaslanikom Sašom Nikolićem. Osim Đorđevića i Živaljevića, kako je ranije pisao Žurnal.info u srbijanskoj ambasadi  je angažiran i Goran Dragović, koji je formalno savjetnik ambasadora, a obavlja poslove policijskog oficira za vezu. Dragović ima čin pukovnika u policiji Srbije i bio je komandant Žandarmerije. S te pozicije smijenjen je 31. jula 2018. godine, nakon čega je, znakovito, imenovan za diplomatu u BiH.