OTKRIVAMO – Papa Franjo se obratio učesnicima konferencije u Sarajevu: Gradimo mostove, a ne zidove!

Poglavar Katoličke crvke Papa Franjo obratio se pismom učesnicima velike konferencije koja je jučer započela u Sarajevu uz učešće više od 500 katoličkih teologa i etičara iz cijelog svijeta, kojoj je Grad Sarajevo suorganizator, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK.

Papa Franjo je u pismu učesnicima konferencije podržao inicijativu za izgradnju mostova.  On se početkom ove godine sastao sa organizatorima i pohvalio fokus konferencije na to kako se akademska zajednica može bolje prilagoditi da odgovori geopolitičkim izazovima.

– Tema konferencije je izgradnja mostova, a ne zidova. Ja tome često poklanjam pažnju. Stalno to ponavljam i živim u nadi da će ljudi svugdje pokloniti tome više pažnje, iako strah i regresija tome stalno pružaju otpor. Svi moramo prepoznati znakove i mobilizirati svoju energiju kako bi uklonili zidove podjela i izgradili mostove bratstva širom svijeta – rekao je papa Franjo, pozdravljajući učesnike konferencije u Sarajevu. Pismo je pročitao apostolski nuncij u Sarajevu Luigi Pezzuto.

Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom je podržao ovaj događaj koji je upriličila organizaciaj „Catholic Theological Ethics“, a prisustvuju prestavnici iz 80 država. O događaju su izvjestili brojni italijanski mediji.