Pokrenuta Digitalna agenda za zapadni Balkan: EU ulaže milione eura u internet infrastrukturu

Evropska komisija je danas na na digitalnoj skupštini u Sofiji, Bugarska pokrenula Digitalnu agendu za zapadni Balkan koja je dio sveobuhvatne stragegije dubljeg povezivanja regije čija je budućnost u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Brisela, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Digitalna agenda ima za cilj da podrži tranziciju regiona u digitalnu ekonomiju i donese prednosti digitalne transformacije kao što su brži ekonomski rast, više radnih mjesta i bolje usluge građanima.

Mariya Gabriel, komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo je istakla da je ovo jedan od rezultata samita Evropska unija Zapadni Balkan koji je održan proteklog mjeseca u Sofiji.

  • Posvećenost digitalnoj agendi će osigurati da građani imaju vještine koje odgovaraju zahtjevima nove ekonomije, to će pomoći modernizaciji javne uprave, ojačati cyber sigurnost, poboljšati poslovnu klimu – navela je.

Evropska komisija se tako, zajedno sa ministrima iz šest partnera zapadnog Balkana – Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom obavezala na niz koraka koji će unaprijediti digitalni razvoj regije.

U okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), 30 miliona eura u grantovima EU biće na raspolaganju za uspostavljanje širokopojasne infrastrukture u regionu radi mobilizacije strateških investicija i podsticanja društveno-ekonomskog rasta. Paket tehničke pomoći već je odobren za Albaniju kao jedan od prvih investicionih paketa.

EU i region Zapadnog Balkana imaju zajednički cilj da poboljšaju sigurnost na mreži i poverenje.

Digitalna agenda za zapadni Balkan podržaće izgradnju kapaciteta u povjerenju i sigurnosti i digitalizaciju industrije na zapadnom Balkanu kako bi osigurala da svi sektori imaju koristi od digitalnih inovacija.

Digitalna agenda će podržati uspostavljanje e-uprave, e-nabavki i eHealth alata i pomoći povećanju digitalnih vještina među građanima. Ovo uključuje Startup Europe Summit 2018 u Sofiji, otvaranje prakse u oblasti digitalne prakse učenicima i mladima iz zapadnog Balkana.

Digitalna agenda će pomoći u postavljanju nacionalnih istraživačkih kapaciteta i razvoju najsavremenije e-infrastrukture na zapadnom Balkanu i integrirati ih u digitalni evropski istraživački prostor. Ovaj napor će donijeti treninge svjetske klase za novu generaciju istraživača i inženjera i promovisati interdisciplinarnu saradnju širom Evrope.

S obzirom na potrebnu investiciju, Komisija je snažno posvećena bliskoj saradnji sa svim partnerima i vlastima Zapadnog Balkana kako bi istražila kako se digitalna agenda može finansirati i koordinirati.

Digitalna agenda za Zapadni Balkan je zajednički napor šest partnera Zapadnog Balkana i Evropske komisije. Predstavljen je 6. februara 2018. godine kao jedna od šest vodećih inicijativa za ciljeve angažovanja u saopštenju o izvjesnoj perspektivi proširenja i unaprijeđenom angažovanju EU sa zapadnim Balkanom.