OTKRIVAMO – SAD spremaju milijardu dolara za energetske projekte koji će SPASITI Evropu od ruskog utjecaja: VELIKA ŠANSA ZA PROJEKTE U BiH!

Sjedinjene Američke Države spremaju fond od blizu milijardu dolara kojim će pomoći državama centralne i istočne Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu u namjeri da smanje ovisnost o ruskim energentima, posebno plinu, navodi se u novom zakonu koji je predložen u Kongresu SAD, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Washington sprema i finansijsku i tehničku pomoć za projekte koji će diverzificirati isporuku plina za sve države šire regije, ojačati tržište, zalihe i pronaći nove energetske izvore unutar tih država. Bosna i Hercegovina je jedna od država koja ovisi o ruskom plinu te će biti, bez ikakve sumnje obuhvaćena ovim mjerama, a kao država velikih neiskorištenih energetskih potencijala može biti mjesto za nove investicije!

Faksimil zakona koji je predložen u Kongresu

Osim BiH, zakon će obuhvatiti Albaniju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Estoniju, Grčku, Mađarsku, Kosovo, Latviju, Litvaniju, Crnu Goru, Poljsku, Makedoniju, Moldaviju, Rumuniju, Srbiju, Slovačku, Sloveniju i Ukrajinu.

  • SAD imaju ekonomski i sigurnosni interes da pomognu državama centralne i istočne Evrope da postignu energetsku sigurnost i neovisnost u smislu energetskih izvora. SAD trebaju pojačati pomoć tim državama da smanje ovisnost od država koje koriste energetske izvore da šire politički utjecaj, kao što je Ruska Federacija, koja je koristila zalihe plina da ucjenjuje, zatrašuje i utječe na druge države – navodi se u prijedlogu zakona koji je dostavljen Vanjskopolitičkom odboru Kongresa SAD.

Zakon traži od vlasti SAD da podstaknu državne i privatne kompanije iz te države da ulažu u evropsku energetsku infrastrukturu te da ohrabre izvoz tehnologije i resursa kako bi se formiralo fer energetsko tržište. Traži se i saradnja State departmenta sa Evropskom komisijom te direktni pregovori o prekograničnim projektima.

Za finansiranje projekata plinske infrastrukture, plinovoda, skladišta prirodnog gasa, elektro-energetske projekte, obnovljivu energiju, rekonstrukciju rudnika i drugih izvora energije i poboljšanje efikasnosti postojećih pogona SAD trebaju od 2019. do 2023. godine izdvojiti do milijardu američkih dolara, navedeno je u zakonu, saznaje NICK.