OTKRIVAMO Šta DONOSI posjeta Sergeja Lavrova: Licemjernom i MALIGNOM politikom u BiH i na Balkanu, Moskva brani svoj utjecaj i interese u Ukrajini i Gruziji!

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrovvečeras dolazi u Bosnu i Hercegovinu u zvaničnu posjetu. Program njegovog dolaska u potpunosti odražava dvojakost ruske politike prema našoj zemlji posljednjih nekoliko godina, pokazuje analiza Nezavisnog istraživačkog centra NICK.

Lavrov, čiju je posjetu najavio predsjednik RS Milorad Dodik kao svoj predizborni adut, prvo će, ipak, stići u Sarajevo, glavni grad BiH gdje će se susresti sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH. Tek dan nakon toga će otići u Banja Luku na susret sa entitetskim zvaničnikom.

Prvo država

Ruski šef diplomatije posložio je svoju diplomatsku posjetu u skladu sa ruskom politikom koja, u javnim i zvaničnim istupima iskazuje poštovanje prema državi Bosni i Hercegovini, uvažava njen integritet i Dejtonski sporazum.

S druge strane, Moskva vodi i paralelnu politiku putem, uglavnom, neformalnih, ekonomskih, obrazovnih, obavještajnih i političkih kanala koja podržava raspirivanje separatističkih sentimenata i politika kod bosanskih Srba.

Lavrov odlazi kod Dodika iskazujući prema njemu i njegovoj politici otvorenu simpatiju, ali tek S druge strane, Moskva vodi i paralelnu politiku putem, uglavnom, neformalnih, ekonomskih, obrazovnih, obavještajnih i političkih kanala koja podržava raspirivanje separatističkih sentimenata i politika kod bosanskih Srba. drugi dan. Moskva tako poručuje da samo razumije i podržava Dodikov separatizam, ali uvažava i faktičko stanje u kojem je BiH država, a RS nije.

Lavrov, kao i ostali ruski zvaničnici, već duže vrijeme ističu kako su spremni pomoći Dodiku i RS da zadrži postojeći status i „izvorni Dejton“, ali su vrlo oprezni i javno ne izražavaju podršku Dodikovim pozivima na otcjepljenje. Maksimum koji je Dodik dobio od Rusa u zvaničnoj politici posljednjih godina je razumjevanje za njegove „snove o samostalnosti“.

Ambivalentnost ruske politike u BiH, u kojoj istovremeno poštuju jedinstvo BiH, ali poštuju i separatističke politike potvrđuje kako Moskvi nije cilj apsolutna eskalacija, uspostavljanje „velike Srbije“ ili rat na Balkanu, već samo održavanje postojećih etničkih i političkih tenzija i blokada.

Moskva i Lavrov ne žele da BiH napreduje ka Evropskoj uniji ili Sjevernoatlanskom savezu (NATO), ali nisu spremni ni preuzeti rizik da zbog Dodikovih snova da bude prvi srpski lider koji će upostaviti „veliku Srbiju“ pokušaju srušiti Dejtonski mirovni sporazum koji su i sami prihvatili.  Problematičnost i pogubnost ove ruske politike je u tome što održava status quo, spriječava ekonomski i svaki drugi napredak BiH.

Gdje je tu Dodik?

Postavlja se pitanje zbog čega je Rusija posljednjih godina radikalizirala malignu stranu svoje politike u BiH i da li je to zbog jačanja Dodika i njegove retorike?

Prema analizi Nezavisnog istraživačkog centra NICK, ruska politika u BiH postala je aktivnija, ne zato što je to Dodik poželio ili izlobirao, nego zato što je na drugom kraju svijeta – u Ukrajini i Gruziji došlo do krupnih političkih promjena.

Kada su se Ukrajina, a potom i Gruzija, bivše sovjetske republike koje direktno graniče sa Rusijom i gdje Moskva ima direktne ekonomske, sigurnosne i političke interese, okrenule ka Evropskoj uniji i NATO-u, Moskva je preko Srbije, a onda i RS, krenula u destabilizaciju Balkana.

  • Kriza koju Rusi podstiču na Balkanu odgovor je na približavanje Ukrajine i Gruzije članstvu u NATO savezu. Moskva strahuje od toga što bi ulaskom Ukrajine ili Gruzije u Alijansu, zapadni savez došao, faktički direktno u ono što oni smatraju ruskim dvorištem. Kremlj je stoga pokrenuo niz aktivnosti, neformalnih i obavještajnih na Balkanu kako bi izazvao krizu kojom bi zaposlio zapadne države i natjerao ih da odustanu od širenja svog utjecaja u Ukrajini i Gruziji. Putin ne želi praviti „veliku Srbiju“, ali bi rado vidio novi veliki Sovjetski savez – tvrdi naš diplomatski izvor.

Putin pravi Sovjetski savez, ali ne veliku Srbiju

Rusija je našla saigrače za ovu opasnu političku igru u Beogradu i Banja Luci, i to bez velikih troškova. Raspirivanje snova o otcjepljenju manjeg bh. entiteta idealan je narativ koji troši resurse međunarodne zajednice na Balkanu, a ne u Ukrajini ili Gruziji, zbog čega se širi priča o „blokiranoj, neuspjeloj, krhkoj državi BiH“.

  • Putinova Rusija želi razbiti ideju o EU i Zapadu kao progresivnom, naprednom krugu država, kako bi spriječila države koje je imala pod svojom kapom, a to su u prvom redu Ukrajina i Gruzija da uđu u proces integracija. BiH i Balkan su im samo poligon kojim za male novce trguju, pokazujući zube SAD i Evropskoj uniji koji su mir u BiH pokazivali kao svoj najveći međunarodni uspjeh – ističe naš sagovornik.

Putin, zapravo, želi neuspjeh BiH kako bi pokazao nesposobnost SAD i EU da budu lideri svjetske politike, ali nije spreman da on bude okrivljen za njega.

Uprkos tome, što je riječ o licemjernoj politici, ona u BiH proizvodni izuzetno negativne efekte, usporava i otežava napredak i ostavlja direktne posljedice. Nije tu riječ o opstanku BiH, koji nikada nije niti će ovisti o Moskvi ili njihovim jeftinim satelitima, nego o progresu i normalnom životu napaćenih stanovnika BiH i cijelog Balkana.