OTKRIVAMO Utjecajni italijanski OBC: Dva POLITIČKA KAMELEONA Dodik i Čović dominiraju političkom scenom u BiH, pitanje je dokle će otići!?

Političkom scenom u Bosni i Hercegovini uoči izbora dominiraju dva politička kameleona Milorad Dodik i Dragan Čović, navodi u analizi italijanska organizacija Osservatorio e Balcani e Caucaso Traseuropa (OBC), prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH našao se u fokusu analize utjecajne italijanske organizacije koja upozorava da „transformista Čović“ drži ključ moguće postizborne blokade sistema u BiH. Ističu kako su i Čović i Dodik tokom političke karijere radikalno mijenjali pozicije.

Dodik je bio reformista i uživao podršku međunarodne zajednice da bi, nakon što je došao na vlast, postao ekstremni nacionalista, te se našao na meti sankcija iste te međunarodne zajednice.

Od jugoslovena do radikala

Autor analize Alfredo Sasso ističe da je i Čović doživio sličnu transformaciju, te je od „jugoslovena i komuniste koji se potpisivao ćirilicom“ postao lider nacionalističke stranke i „zagovornik trećeg entiteta u BiH. “ Autor ističe da je etnički nacionalizam najjači motiv za opasnu transformaciju te ukazuje na primjer transformacija lidera Poljske i Mađarske koji danas destabiliziraju cijelu Evropu.

  • Čović je u početku karijere u HDZ-u izgledao kao umjereni političar okrenut evropskim integracijama, ali kada je izaban za člana Predsjedništva BiH 2014. njegova metamorfoza je bila nezaustavljiva. Čović je radikalizirao retoriku, potčinjavajući evropske integracije takozvanoj jednakopravnosti Hrvata u BiH koja se, po njegovom mišljenju može postići samo jačanje etnoteritorijalnog principa u institucijama. Sa takvom pričom koju je prihvatila i vlada u Zagrebu i njihovi evropski parlamentarci Čović je ponovo favorit za pobjedu u borbi za mjesto člana Predsjedništva BiH – istaknuto je, između ostalog.

Zahjevi za uspostavljanjem „trećeg entiteta“ su postali sastavni dio političkog narativa HDZ-a, a Čović se nije ograničio samo na riječi. OBC navodi da je napravio nekoliko konkretnih koraka ka segregaciji, od otvaranja svog ureda u Mostaru, gdje „grad u Hercegovini predstavlja kao de facto glavni grad imagirarnog entiteta“, pa do „pokušaja puča na Ivan Sedlu“. U tekstu se navodi da je, vjerovatno, po Čovićevom nalogu kantonalna policija HNK zaustavila autobuse sa migrantima, iako su imali nalog državnih institucija.

  • Čović često koristi pitanje migranata u BiH da ojača tvrdolinijaše u HDZ-u Hrvatske koji su na vlasti i kao pretpostavku za napad na državne organe i posebno SDA. Treći entitet, također, žele oživjeti i kroz obilježavanje godišnjice satelitskog entiteta, čiji su osnivači osuđeni u Hagu – navedeno je.

Savez između Dodika i Čovića na bazi zajedničke namjere da blokiraju državne institucije je sve jači, navodi OBC, navodeći primjer pokušaja smjene ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Oni podsjećaju da je Čović podržao Dodikov zahtjev.

  • Da je Mektić smijenjen, osovina Dodik-Čović bi preko zamjenika ministra Mije Krešića preuzela kontrolu nad moćnom državnom policijskom agencijom SIPA, koja ima nadležnost da istražuje korupciju i organizirani kriminal – istaknuto je.

Korupcija i kriminal

Svi se sada pitaju, prenosi ova institucija, koliko će alijansa dva kameleona daleko može otići i da li će ako uđu u Predsjedništvo Dodik i Čović svjesno blokirati državu.

  • Paradoksalno, Čovića bi, da blokira cijelu državu, mogli spriječiti samo njegovim materijalni interesi. On je jedan od najbogatijih političara u državi. Njegovo bogatstvo je počelo rasti od privatizacije kompanije „Soko“ koja sad ima 300 zaposlenih za razliku od 8.000 u osamdesetim godinama. Taj proces je, prema različitim istraživanjima, bio sporan, ali se pravosuđe nikada nije njime bavilo. Čović ima brojne nekretnine od čega i vilu kod Mostara vrijednu tri miliona eura. Njegova stranka drži ključne pozicije u sigurnosnim strukturama i pravosuđu. Da li njima odgovara blokada? – ističe autor analize.

OBC smatra da Čović nije osoba koja će „dići u zrak stol za igru“, već neko kome odgovaraju stalne tenzije koje spriječavaju bilo kakvu promjenu, ali i spriječavaju evropske integracije koje bi mogle voditi do obračuna sa korupcijom i pljačkom.

  • Efekt „sanaderizacije“, koji je bio aktuelan 2010. godine se čini tako dalekim. Danas, u eri nepovjerenja u EU i cijeloj regiji, Evropa se sklanja iz svojh razloga. Međutim, socijalne tenzije mogu izmaknuti kontroli, čak i za iskusnog transformistu poput Dragana Čovića – navodi OBC, prenosi NICK.