OTKRIVAMO Zašto neki zastupnici izbjegli glasanje o budžetu: SDP-ov kandidat za premijera FBiH ogorčen na Nikšića, ozbiljna pukotina na ljevici!

Federacija BiH je dobila budžet za tekuću godinu, a nakon što je parlamentarna većina iz proteklog mandata uz još nekoliko zastupnika podržala prijedlog vlade premijera Fadila Novalića. No, glasanje o budžetu otkrilo je niz vrlo važnih političkih prekretnica.

Uprkos činjenici da je, nakon konstituiranja, izabrao Elvira Karajbića za predsjedavajućeg blok stranka okupljen oko ideje izbacivanja SDA iz vlasti nije se održao predugo.

Nisu uspjeli ni popuniti rukovodstvo ovog doma, a budžet je usvojila sada već nova/stara parlamentarna većina koju predvode SDA, SBB i HDZ BiH.

Protiv budžeta su bili zastupnici tzv. bh. bloka odnosno stranaka SDP, DF i naše stranke. Međutim, prema informacijama Nezavisnog istraživačkog centra NICK, glasanje je potvrdilo, osim činjenice da lijeve stranke nemaju većinu, da postoji ozbiljna pukotina i unutar Socijaldemokratske partije BiH.

Naime, po nalogu Envera Bijedića čelnik SDP u Tuzlanskom kantonu, gdje je jedinom i pobijedila ta stranka, nekoliko zastupnika je netom prije glasanja u budžetu izašlo iz sale.

Nisu, kako saznajemo, bili prisutni ni kada su se prozivali zastupnici na izjašnjavanje o budžetu. Zbog čega su topo svemu sudeći tri zastupnika SDP izbjegli da glasaju protiv budžeta, odnosno, da ispoštuju stav stranke veliko je pitanje, ali ukazuje da raniji raskol i nezadovoljstvo SDP TK postaje sve veći problem za rukovodstvo SDP i predsjednika Nermina Nikšića.

Naime, kao što je ranije poznato, SDP TK nije zadovoljno politikom koju vodi centrala SDP u Sarajevu, a neuspeh u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH samo je prelilo čašu.

Bijedić koji je osvojio najviše glasova od svih SDP kandidata na listama za parlamentarni nivo te Denis Bećirović, kandidat SDP za člana Predsjedništva BiH smatraju da Nikšić treba otići sa mjesta čelnika stranke i ustupiti je Bećiroviću koji je osvojio značajan broj glasova, višestruko više od Nikšića koji je dobio nekih pet hiljada glasova.

Glasovi ovih zastupnika SDP nisu bili presudni u ovom slučaju, jer postoji parlamentarna većina koja podržava Novalićevu vladu i njegov rad, ali je odluka da ne glasaju o najvažnijem dokumentu u FBiH vrlo indikativna.

Bh. blok tako pokazuje ne samo da ima probleme između stranaka, posebno između DF-a i Naše stranke, nego sam SDP pokazuje znakove podjela i slabosti. Sam Bijedić pominjao se kao mogući kandidat SDP za premijera FBiH, no očito je ogorčen zbog činjenice da mu stranka nije uspjela osigurati parlamentarnu većinu napustio glasanje o budžetu.