Otkrivamo – ZBOG ČEGA JE U PANICI vođa srpskih separatista: Putin zbog dogovora o miru u Ukrajini ostavlja Dodika na cjedilu!

Panika sa kojom je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i vođa radikalnih srpskih separatista, odgovorio na presudu Ustavnog suda BiH o državnoj imovini otkriva određenu suštinsku promjenu u odnosu snaga ne samo u Bosni i Hercegovini već i na Balkanu, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

  • Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka. Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi, jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, pre svega intervencijom međunarodnog faktora – rekao je Dodik danas novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da će “vrijeme pokazati” koliko je Republika Srpska ozbiljna u toj namjeri, navodeći da RS ima izbor između dvije opcije, od kojih je jedna da dozvoli sebi da tiho nestane i bude urušena kroz “smrtonosni paket”, koji su napravili „međunarodna zajednica i bošnjačka strana u Sarajevu“, prenosi RTRS.

Dodikova nikad oštrija retorika govori da posljedice njegovog poraza na Ustavnom sudu BiH mogu biti pogubne za njegove separatističke namjere. Posebno u promjenjenim geopolitičkim okolnostima.

A do promjene je došlo, prema pouzdanim diplomatskim izvorima Nezavisnog istraživačkog centra NICK, nakon decembra prošle godine, kada su se u Parizu susreli čelni ljudi Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine, te dogovorili prekid vatre u Ukrajini.

Veza između situacije u Ukrajini i separatističkog rata koji traje već nekoliko godina i Bosne i Hercegovine je odveć poznata, ali nikad do kraja istažena, geopolitička činjenica.

Naime, Moskva odnosno tamošnji predsjednik Vladimir Putin je prije nekoliko godina snažno podržao separatiste u Ukrajini sa namjerom da spriječi ulazak te države u Sjevernoatlanski savez (NATO). S druge strane, SAD, i cijeli zapadni svijet je podržao proevropske i proatlanske snage u Ukrajini, nakon čega je došlo do krvavog sukoba i gotovo otcjepljenja pojedinih dijelova ove prostrane i strateški vrlo važne države.

  • Putin je bio bijesan kada je Ukrajina krenula prema NATO. Psiholški je za Ruse jako teško prihvatiti da NATO dođe tako blizu i uzme tako važnu stratešku državu, zbog čega je Putin gotovo otvoreno krenuo u rat. Ali, ne samo na teritoriji Ukrajine, nego i diplomatski rat protiv interesa NATO, SAD i EU na drugim područjima – kaže naš diplomatski izvor.

Balkan je bilo idealno mjesto za osvetu Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega je Moskva krenula sa destabilizacijom prostora kojem je mir i stabilnost donijela baš zapadna koalicija predvođena SAD. Putin je na Balkanu, bez mnogo ulaganja, dajući podrušku u prvom redu separatistima poput Milorada Dodika, želio da napravi problem za SAD i cijelu Evropsku uniju te im poruči da „ako oni mogu njemu u Ukrajini praviti probleme, on to može još gore učiniti u BiH i na cijelom Balkanu“.

Potvrde ruskih obavještajnih aktivnosti posljednjih godina u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji dolaze gotovo svakodnevno. Posebno se tu isticao odnos prema Dodiku kao najopasnijem separatističkom igraču na Balkanu, i to ponajviše zbog činjenice da koristi državne institucije i pozicije koje zauzima za promocijo nacionalističkih i destabilizirajući izjava.

U nekoliko navrata Putin je, nikada doduše zvanično, na državnom nivou, primio Milorada Dodika. Održavao je česte, ali uvijek nezvanične veze sa Banja Lukom. Slao je svoje „političke jastrebove“, bajkere, sivu eminenciju, te podržavao Dodikovu igru sa separatizmom.

Putin je tako destabilizirao kako bh. političku scenu, tako i onu u Crnoj Gori.

Upravo na bazi te podrške Dodik je zaoštrio svoje političko djelovanje posljednjih godina, otvoreno najavljujući rušenje mira na Balkanu, te vraćanje ratnim ciljevima. Uživao je vođa srpskih separatista u BiH u ruskoj pažnji i interesu – na bazi one narodne – „nas i Rusa sto miliona“.

Međutim, potpisivanjem ugovora o prekidu vatre Rusija i Ukrajina su krenule na put riješavanja dugotrajne političke krize. Povlačenje sa linija fronta prvi je korak ka konačnom miru i stabilizaciji zbog čega Putin gubi interes i želju da nastavi igru na Balkanu, gdje suštinski Rusi nikada nisu imali neki pretjeran politički interes.

Posljednjih sedmica u BiH je, kako saznaje NICK, boravilo nekoliko novinarskih ekipa iz Ukrajine koje su istraživale poslijeratnu obnovu i proces pomirenja sa ciljem primjene tih iskustava kada se postigne konačni mir u Ukrajini.

Jedini kojem u ovoj konstalaciji odnosa mir nije u interesu je Dodik. Stoga je razumljiva njegova panična i nervozna reakcija na činjenicu da Ustavni sud radi svoj posao.