Pandemija: Građanima BiH ponovo nije dozvoljen ulazak u Norvešku zbog povećanja broja zaraženih

Građani Bosne i Hercegovine, Albanije, Moldavije i Kanade ponovo se nalaze na listi zabranjene ulaska u Norvešku nakon što su vlasti ove zemlje procijenile da su ove zemlje nedavno prijavile veliki broj infekcija COVID-19, na osnovu podataka Norveškog instituta za javno zdravlje (NIPH) ).

Prema sedmičnoj procjeni rizika objavljenoj na službenoj web stranici Ministarstva zdravlja Norveške, zemlje koje ostaju na tzv. ljubičastoj listi su Australija, Novi Zeland, Saudijska Arabija, Singapur i Tajvan, prenosi SchengenVisaInfo.com.

Međutim, vlasti u Norveškoj ranije su naglašavale da potpuno cijepljeni putnici i oni koji su se oporavili od koronavirusa ne moraju slijediti zahtjeve karantene ili druge preventivne mjere nametnute kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Ranije je Norveška ponovo uvela zabranu ulaska za stanovnike Kosova, Ukrajince i Sjevernu Makedoniju jer su zemlje uklonjene sa ljubičaste liste zbog povećanja stope zaraze koronavirusom.

Međutim, zabrana ulaska vjerovatno neće dugo trajati za Ukrajince i Sjeverne Makedonce koji su se uspješno povezali na pristupnik EU digitalnog certifikata COVID-19 (EUDCC), postajući među prvim trećim zemljama, kao i Turskom, koji su izdali takav dokument za svoje putnike.

“U isto vrijeme, Sjeverna Makedonija, Turska i Ukrajina složile su se da prihvate EU digitalni COVID certifikat za putovanja iz EU u svoje zemlje. Njihovo sudjelovanje u EU digitalnom certifikatu za COVID olakšat će sigurno putovanje u EU i iz nje ”, istaknula je Komisija EU -a u priopćenju za javnost.