Hoće li SIPA i državne institucije u Banja Luci i Mostaru ostati bez električne energije!?

Državne institucije u Istočnom Sarajevu, Banja Luci i Mostaru mogle bi ostati bez električne energije, obzirom da je poništen tender za nabavku osnovnog energenta, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Raspisivanje tendera za nabavku električne energije je primjena seta novih propisa u vezi sa liberalizacijom tržišta koje Bosna i Hercegovina mora poštovati kao članica Energetske zajednice.

Međutim, pojavio se problem jer se niti jedna kompanija nije prijavila na raspisani tender za institucije koje su smještene van glavnog grada BiH!

Zbog čega se „Elektroprivreda HZHB“ i „Elektroprivreda RS“, koje isporučuju električni energiju na ovim područjima, nisu prijavile na poziv državnih institucija, još uvijek nije poznato.

Faksimil obavještenja o poništenju tendera

Kako je objavljeno na internet stranici Agencije za javne nabavke poništeni su lotovi za nabavku električne energije za institucije koje su smještene u Istočnom Sarajevu i Mostaru. Primjerice u Istočnom Sarajevu je smještena Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ukupna vrijednost tendera za nabavku struje je nešto više od 1,3 miliona maraka, a vrijednost poništenih tendera iznosi oko 80 hiljada maraka. Riječ je o nabavci za period od godinu dana.