BAKIR IZETBEGOVIĆ U UN-u: BiH zajedno sa regijom ide ka EU, KRIZE u svijetu sve brojnije zločini NEKAŽNJENI, a terorizam traži odlučan odgovor!

Bosna i Hercegovinea snažno cijeni napredak u regionalnoj saradnji  koji je postignut. Predani smo jačanju te saradnje posebno na našem putu ka Evropskoj uniji, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH sinoć u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Izetbegović je govorio prvog dana generalne debate, ističući kako naša zemlja podržava vrijednosti i tekovine Ujedinjenih nacija i želi jačati njenu ulogu i efikasnost, posebno u pogledu misija za izgradnju mira u vremenu kada se svijet suočava sa sve brojnijim krizama.

Predsjedavajući Izetbegović je rekao da je ovo njegovo četvrto i posljednje obraćanje Generalnoj skupštini.

  • Prije dvije godine sam govorio sa ovog mjesta o tome kako se svijet može i mora učiniti pravednijim. Izazovi koji su tada bili pred nama još su uvijek prisutni. Sve je više sukoba, sve više je država uključeno u njih, a podjele su sve dublje. Krize potresaju cijele regije. Rekordan broj civila su žrtva napada, mnogi su žrtve protjerivanja, diskriminacija, marginalizirajna i kršenja ljudskih prava. Sve više država u kriziama, a krize su nasilnije. Povećava se i broj izbjeglih i onih u potrebi za humanitarnom pomoći – rekao je Izetbegović.

On je istaknuo kako je multilateralizam danas neophodan, jer države samostalno ne mogu riješavati ključne globalne izazove. Rekao je da smo svjedoci ataka na međunarodni poredak, što je prijetnja koja podriva međunarodni mir.

  • Naš odgovor na krize nije adekvatan i pokazuje često nedjelovanje i indiferentnost na ljudske patnje. Sukob u Siriji je ušao u osmu godinu, a riješenja nema na vidiku. Kršenja međunarodnog prava i korištenje hemijskog oružja su prošle nekažnjeno. Isto se može reći i na izraelsko-palestinski sukob gdje su civili uhvaćeni u beskonačni krug nasilja. BiH i dalje podržava zajedničke napore za pronalaženje riješenja za ova pitanja u skladu sa međunarodnim pravom – rekao je Izetbegović.

On je upozorio i na rastuću prijetnju od terorizma i nasilnog ekstremizma. Kako je rekao, nasilni ekstremizam i terorizam nadilaze fizičke i virtualne granice i pronalaze gorivo ne samo  u oružanim sukobima, nego i u nepravdi, siromaštvu, nezaposlenosti, diskriminaciji, marginalizaciji i kršenju ljudskih prava.

  • Naš odgovor mora biti odlučan , sveobuhvatan i beskompromisan. BiH ostaje predana da doprinese globalnim naporima za iskorijenjivanje nasilnog ekstremizm i terorizam. To je veliki izazov našeg vremena proti kojeg se moramo boriti na svaki mogući način – rekao je, između ostalog Izetbegović, prenosi NICK.