POTVRĐENO: Velika Britanija šalje kontigent vojnika da spriječe ruski utjecaj na izbore u BiH!

Velika Britanija će poslati 40 vojnika i oficira u Bosnu i Hercegovinu kako bi se priključili vojnim misijama EU i NATO, a u namjeri da pomognu spriječavanja uplitanja Rusije u opće izbore u oktobru, saopćilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Britanski sekretar za odbranu Gavin Williamson je to potvrdio tokom sastanka ministara odbrane Sjevernoatlanskog saveza u Briselu, ističući da će to potvrditi važnu ulogu Londona u evropskoj sigurnosti.

“Dolazak vojnika pokazuje našu predanost osiguravanju fer i slobodnih izbora u BiH koji moraju biti lišeni malignog vanjskog utjecaja. Naša vojska igra važnu ulogu u očuvanju stabilnosti i prosperiteta, i načina života miliona ljudi na zapadnom Balkanu i širom Evrope” – saopćeno je. Britanski vojnici se, kako saznaje NICK, doprinijeti specijalnom nadzoru i obavještajnim poslovima, zajedno sa postojećom vojnom misijom EUFOR te štabom NATO-a.

Četrdeset britanskih vojnika će biti raspoređeno na period od šest mjeseci u okviru misije Althea, gdje je trenutno među 600 samo četvero iz Velike Britanije.