Povodom 11. jula: Ponovo objavljujemo spisak OSOBA POVEZANIH SA GENOCIDOM U SREBRENICI – Istina je jedini način za borbu protiv NEGATORA GENOCIDA!

Prije 24 godine Vojska Republike Srpske, Policija RS potpomognuti vojnim i policijskim strukturama Srbije počinile su najgori ratni zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata – genocid u Srebrenici. 11. juli širom svijeta se obilježava kao Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima i svim nesrbima koji su se našli u zaštićenim zonama Ujedinjenih nacija u Srebrenici i Žepi. U tom udruženom zločinačkom pothvati učestvovale su hiljade ljudi, a samo nekolicina je sudski procesuirana i kažnjena.

Prošle godine, sa željom da doprinese širenju istine o tim događajima, Nezavisni istraživački centar NICK objavio je kompletan spisak Komisije za Srebrenicu Vlade RS na kojoj su imena osoba povezanih sa genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Spisak su njemačkim vlastima prije manje od godinu predali članovi Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe, sa ciljem provjere osoba sa spiska koje borave u toj državi i njihove uloge u sramnim događajima i genocidu.

Dok je trajala objava spiska, vlasti manjeg bh. entiteta su pokušali staviti van snage stavove Komisije za Srebrenicu Vlade RS iz 2008. godine, potvrđujući tako da su daleko od suočavanja sa istinom te tako dodatno osnažile argumente za objavu spiska.

Predsjednik RS Milorad Dodik je sa skupštinske govornice direktno atakova na Udruženje Majke enklave Srebrenice i Žepe te NICK zbog objave spiska.

NICK je spisak objavio sa potpunim poštivanjem presumpcije nevinosti za svaku osobu pojedinačnu, ali sa ciljem rasvjetljavanja genocida i najgorih ratnih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata. Sa originalnog spiska izostavljen je određeni broj imena na zahtjev pravosudnih organa kako se ne bi narušile istrage koje su u toku ili u pripremi.

Povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida NICK ponovo objavljuje spisak imena i tako će nastaviti svakog 11. jula, obzirom na tendencije negiranja genocida i istine o zločinima počinjenim nad civilima i nedužnim stanovništvom.

Kompletan spisak 20.150 imena pogledajte na sljedećim linkovima.

Spisak 19. dio  

Spisak 18. dio

Spisak 17. dio

Spisak 16. dio

Spisak 15. dio

Spisak 14. dio

Spisak 13. dio

  1. dio spiska

Spisak 11. dio

Spisak 10. dio

  1. dio spiska
  2. dio spiska

Spisak 7. dio

Spisak 6. dio

Spisak 5. dio

Spisak 4. dio

Spisak 3. dio

Spisak 2. dio

Spisak 2. dio – 2.

Spisak 1 dio