PRESEDAN – SDA je pobijedila u FBiH, iako Novalić nije pokleknuo i usvojio POPULISTIČKE ZAHTJEVE dijela boračkih udruženja prije IZBORA!

Najviše glasova u borbi za vlast u Federaciji BiH osvojile su stranke koje su bile okosnica vlasti u većem bh. entitetu protekle četiri godne – SDA i HDZ BiH, te uz SBB koji je, također u koaliciji, imaju više od polovice mandata u novom sazivu Parlamenta FBiH, pokazuju preliminarni nepotpuni rezultati Centralne izborne komisije BiH.

Relativna pobjeda ovih stranaka na općim izborima ostvarena je uprkos bolnim reformama koje su provedene u proteklom mandatu te problemima sa kojima se suočavala u prvom redu Vlada Federacije BiH na čijem je čelu bio Fadil Novalić.

Nezavisni istraživački centar NICK je ranije objavio istraživanje koje potvrđuje na osnovu relevatnih podataka da se radi o najuspješnijoj postdejtonskoj Federalnoj vladi, koje možete pročitati na sljedećem linku.

Međutim, jedna specifičnost Novalićeve vlade je izuzetno indikativna i potvrđuje značaj izborne pobjede. Naime, još uvijek aktuelna Vlada FBiH se nije polakomila, poput nekih ranijih saziva, i obećala nova finansijska izdvajanja za boračke kategorije.

Uprkos višemjesečnim protestima jednog dijela boračkih organizacija, prisku opozicije koja je tako pokušavala prikupili simpatije glasača, Vlada FBiH nije prije izbora usvojila zakon koji bi se država obavezala na dodatna finansijska izdvajanja za demobilizirane borce. To, naravno, ne znači da je Novalićeva vlada odbacila opravdane zahtjeve boraca, ali znači da riješavanjem tog pitanja nije htjela niti pokušala manipulirati glasovima boraca. Uprkos tome, stranke Novalićeve parlamentarne većine su dobile većinsko povjerenje na Općim izborima.

Također, naprasno okončanje „boračkih protesta“ nakon izbora u velikoj mjeri potvrđuje tezu da je dio opravdano nezadovoljnih demobiliziranih boraca bio zloupotrebljen u političke svrhe. No, veliki broj birača je očito prepoznao takve namjere, ali i ocijenio pozitivnim reforme koje je provela Vlada FBiH u oblasti penzionog, poreskog i radnog zakonodavstva.

Dakle, prema preliminarnim rezultatima za Parlament Federacije BiH, najveći broj zastupnika imat će SDA i to njih 28. Iza SDA nalazi se SDP koji će prema svim procjenama u mandatnom periodu od 2018. do 2022. godine imati 17 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Na trećem mjestu nalazi se HDZ koji će imati 15 zastupnika, a ukupno deset zastupnika iz DF-a sjedit će u parlamentarnim klupama. Dva zastupnika manje, odnosno njih osam, trebalo bi biti iz SBB-a.

Naša stranka najvjerovatnije će imati šest zastupnika, a PDA i NB po četiri zastupnika. Politička stranka NiP trebala bi imati dva zastupnika, a isto toliko dat će i HDZ 1900 i A-SDA.