Prihodi I POTROŠNJA ne prestaju rasti: Za osam mjeseci u državnu kasu se slilo skoro PET milijardi KM!

Za osam mjeseci 2018. godine bruto naplata prihoda od indirektnih poreza je bila veća za 361,6 miliona KM, navode iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje. To znači da je za osam mjeseci prikupljeno skoro pet milijardi maraka u državnu kasu, te potvrđuje da će i ova godina biti rekordna. Povećanje prihoda rezultat je, najvećim dijelom porasta, domaće potrošnje i ekonomske aktivnost, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

  • Budući da je istodobno zabilježen i rast povrata od 83,2 mil KM neto naplata indirektnih poreza u periodu januar – august 2018 je bila veća za 278,4 miliona KM, odnosno za 7,4% u odnosu na isti period 2017. godine – navedeno je u novim podacima.

Suficit prihoda se odnosi na naplatu PDV-a i putarine, te u manjoj mjeri prihoda od carina. Zabilježen je pad jedino u naplati akciza na duhan, iako se za na uvozne duhanske prerađevine se sa 4% rasta zadržala u pozitivnoj zoni rasta.

U posljednja dva mjeseca zabilježeni su enormni deficiti u naplati akciza na domaće duhanske prerađevine od 55,3% i 45,9%, koji su proizveli kumulativni deficit od 32,3%, bez ozbiljnijih izgleda za oporavak do kraja godine – istaknuto je u analizi, prenosi NICK.