PRIJETI NOVI TALAS ISELJAVANJA: Njemačka usvaja novi imigracijski zakon, Balkanci će moći doći na pola godine u Njemačku da traže posao!

Njemački koalicioni partneri postigli su dogovor o novom imigracijskom zakonu kojemu je cilj privući još školovanih radnika iz država van Evropske unije, objavili su mediji, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

Njemačka bilježi najvišu stopu otvorenih radnih mjesta i želi stabilizirati penzione fondove. Najviši procenti zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti su pooštrili uvjete na tržištu rada u najjačoj evropskoj ekonomiji, a poslodavci se muče u pokušajima da popune skoro milion radnih mjesta. Ovakva situacija ograničava ekonomski rast Njemačke.

Procjenjuje se da će ova država imati sve manje svježe radne snage, te se vlasti pokušavaju fokusirati na kontrolirane migracije.

Nedavno je Evropsko vijeće za vanjske poslove (ECFR) objavilo studiju u kojoj upozoravaju da je talas migracije mladih i školovanih kadrova sa Zapadnog Balkana u Njemačku rezultat upravo mjera zvaničnog Berlina, a ne loše situacije u regiji. Istaknuto je da lokalne vlasti u državama regije, posebno u BiH, ne mogu mnogo toga uraditi da spriječe odlazak mladih koji u Njemačkoj lakše pronalaze posao.

Prema novom zakonu kompanije više neće biti obavezne da daju prednost njemačkim državljanima prije nego potraže radnike van Evropske unije. Također, školovani kadrovi će imati mogućnost da dođu u Njemačku da uče jezik šest mjeseci i traže posao u struci. Za to će morati dokazati da imaju dovoljno novca da žive u Njemačkoj i da padaju na teret socijalnih službu, prenosi NICK.