Pročitajte kompletno svjedočenje budućeg američkog ambasadora u BiH

Kandidat za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Eric George Nelson, prijedlog predsjednika SAD Donalda Trumpa, svjedočio je 4. oktobra pred Vanjsko-političkim odborom američkog kongresa. Prenosimo njegovo kompletno svjedočenje.

“Čast mi je da se pojavim pred ovim odborom kao kandidat Predsjednika SAD za ambasadora u BiH.

Zahvalan sam predsjedniku i državnom sekretaru zbog povjerenja koji su mi poklonili. Danas danas sam u pratnji mog partnera Filippa Tattonija, koji se kao i mnogi drugi supružnici službenika vanjskih poslova žrtvovao da bi me podržao u karijeri. Želim to istaknuti.

Karijeru sam započeo prije 35 godina kao volonter Mirovnog korpusa u Liberiji i nastavio je u vanjskoj službi u Evropi, Latinskoj Americi i Pakistanu. Primjeri skromne službe mojih djedova i baka me nadahnjuju. Moji slovački djed i baka služili su luteranskoj zajednici diljem Pensilvanije i Ohaja. I moj švedski i danski djed i baka su preživjeli Veliku depresiju neumorno servirajući večere njihovim kupcima u New Jerseyju.

Ako moje imenovanje bude potvrđeno, ponosno ću voditi posvećen i uspješan međuagencijski tim u Bosni i Hercegovini. Tražit ću svaku priliku da istaknem njihovu izvrsnost u SAD.

Sjedinjene Države sigurnije su i uspješnije kada je Evropa zaista stabilna i prosperitetna. Kada je tokom rata u BiH 1992.-95. poginulo 100.000 Bosanaca i Hercegovaca, a dva miliona je protjerano, Sjedinjene Države intervenirale su snagom i diplomatijom kako bi okončale rat.

Kao garant Daytonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države ostaju čvrsto posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Dvadeset i tri godine relativnog mira veliko je postignuće, ali ne možemo to uzeti zdravo za gotovo.

Najsigurniji put za osiguranje obećavajuće budućnosti jeste integracija u euroatlantske institucije. Na žalost, previše političara i dalje stavlja najniži etnički nacionalizam i njihovom osobno bogaćenje ispred ključnih reformi.

Ako budem potvrđen, usredotočit ću rad ambasade na nekoliko prioritetnih područja:

Prvo, širenje prosperiteta.

Slaba ekonomija i raširena korupcija potkopavaju stabilnost. Reforme su neophodne kako bi se smanjenjili porezi na rad, poboljšala jednostavnost otvaranja poduzeća i privatizirala napuhana državna poduzeća. Ako budem imenovan, ja ću se zalagati za uspostavljanje standarda koji će osigurati da Bosna i Hercegovina bude atraktivna destinacija za američki izvoz i za direktne investicije iz SAD.

Drugo, ako budem potvrđen, promovirat ću efikanost vlasti i vladavinu zakona. Nažalost, Transparency International rangira Bosnu i Hercegovinu kao jednu od najkorumpiranijih zemalja u Evropi. Ja ću nastaviti snažne napore ambasade da se poboljša transparentnost i odgovornost. Kada lokalne institucije ne djeluju, ili ako su mir i stabilnost ugroženi, ciljane sankcije mogu biti učinkovit odgovor.

Naš treći prioritet bit će poboljšanje sigurnosti.

Sjedinjene Države će nastaviti naše napore u borbi protiv malignih utjecaja izvana i nasilnog ekstremizma, a za jačanje provedbe zakona i povećanje sigurnosti granica.

Bosna i Hercegovina je predan partner u borbi protiv terorizma i učestvuje u savezničkoj operaciji u Afganistanu. Sjedinjene Države podržavaju nastavak napretka Bosne i Hercegovine prema članstvu u NATO-u i zapadnim demokratskim vrijednostima.

Četvrto, ako budem potvrđen, vrišit ću pritisak na vladu Bosne i Hercegovine da poštuje ljudska prava. Predsjednik Trump rekao je u Varšavi prošle godine, “Prije svega, cijenimo dostojanstvo i svaki ljudski život, štitimo prava svake osobe, a dijelimo nadu da svaka duša živi u slobodi. ”

Sjedinjene Države će unaprijediti demokraciju promicanjem slobode medija, vjerskih sloboda i reforme obrazovanja. Ako budem potvrđen, zastupat ću odgovornost za zločine iz prošlosti i jednakost postupanja pred zakonom za sve građane Bosne i Hercegovine.

Trebamo snažna partnerstva kako bismo pomogli Bosni i Hercegovini da postigne mir i napredak. Ako budem potvrđen, uvezat ću naše snage s civilnim društvom, privatnim sektorom i našim europskim partnerima. Želim raditi sa svim liderima u Bosni i Hercegovini koji dijele naše ciljeve i spremni su se boriti protiv korupcije i provesti reforme.

Zahvaljujem ovom Odboru i ostalim članovima Kongresa za njih

postojan interes za Bosnu i Hercegovinu.

Zahvaljujem vam na vremenu i radujem se vašim pitanjima.”