Promjena u Kongresu SAD je šansa za BiH: Povratak Demokrata može pokrenuti NOVI VAL INTERESA za napredak BiH ka EU i NATO!

Promjena u odnosu snaga u američkom kongresu šansa je za probosanske snage da aktiviraju snažniju podršku Sjedinjenih Američkih Država reformama i napretku Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Nezavisni istraživački centar NICK iz više izvora.

Demokrati su nakon dugo vremena stekli većinu u donjem domu američkog Kongresa, dok su republikanci zadržali tijesnu kontrolu na Senatom. Kongres SAD ima veliki utjecaj na američku politiku, posebno odnos i djelovanje Bijele kuće. Povratak demokrata mogao bi značiti određene promjene u provođenju politike predsjednika Donalda Trumpa.

  • Iskustvo govori da je do sada za Zapadni Balkan, a posebno BiH, ogroman značaj imao Kongres. Sve najvažnije inicijative iz SAD su kretale iz Kongresa, a kasnije su ih provodili Bijela kuća ili State department – navode sagovornici NICK-a.

Republikanska administracija pod Trumpom, kako tvrde pojedini izvori, ne pokazuje pretjerani interes za aktivniji angažman u BiH i podršku ustavnim reformama koje bi ubrzale put ka Evropskoj uniji i NATO. Odluka koja je donesena u Bijeloj kući jeste da se zadrži dosadašnji kurs snažnog održavanja Dejtona i spriječavanja ozbiljnije destabilizacije. To je, kako tvrde naši izvori, zadovoljilo i lobiste koje već godinama plaća Vlada RS i predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik.

  • Ne treba biti naivan i misliti da više od 24 miliona KM koje je Dodik dao na lobiranje nisu imali nikakav efekt. U najmanju ruku oni su otupili oštricu djelovanja administracije i spustile BiH niže na listi prioriteta. Sve najvažnije reforme u BiH provedene su uz snažnu podršku SAD, bez toga već godinama nemamo velikih iskoraka – ističe naš izvor.

Kako saznaje NICK, unutar probosanskih političkih snaga postoji spremnost da se iskoristi prilika nakon izbora u SAD i pokrenu lobističke aktivnosti koje bi akivirale ukorijenjenu predanost, naklonost i prijateljstvo Washingtona prema BiH.

  • Bosni i Hercegovini su pomagali i Republikanci i Demokrate, ali ova nova situacija u kojoj Demokrate traže način da ojačaju svoj utjecaj posebno u vanjskoj politici gdje je Trumpova administracija u velikoj mjeri stvarala probleme, a ne riješenja, šansa je za BiH. Dejton je američki uspjeh, opstanak i napredak BiH je uspjeh i američke vanjske politike. Neće trebati puno da Demokrate zainteresiramo za pomoć BiH – navodi naš sagovornik.