RAJ ZA POLITIČARE – Hoće li u BiH biti postavljen novi presedan: SVE STRANKE ĆE BITI U VLASTI NA NEKOM OD NIVOA, NIKO VIŠE NEĆE BITI OPOZICIJA!

Proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini nakon izbora ušao je u neizvjesnu fazu, kada je formirana vlast samo u nekoliko kantona, sa hrvatskom i bošnjačkom većinom, te u manjem bh. entitetu. Uspostavljanje vlade u Federaciji i na državnom nivou je još uvijek neizvjesno, jer nema jasne parlamentarne većine.

No, sudeći prema sadašnjem načinu formiranja vlasti i odnosima između političkih stranaka, nije isključeno da se u BiH dogodi da prvi put u historiji sve političke stranke u BiH budu vlast, a da niti jedna ne ostane u opoziciji!

Naime, SDA, koju su iz vlasti u Kantonu Sarajevo izbacile lijeve stranke u koaliciji sa strankama koje su nastale od SDA, će gotovo je sigurno biti u vlasti na nivou države, a vrlo vjerovatno i u Federaciji.

Istovremeno, stranke koje su napravile vlast u kantonu bi u tom slučaju ostale van vlasti na državnom i federalnom nivou. Time bi sve parlamentarne stranke bile na vlasti na barem jednom nivou vlasti. Niko u takvim okolnostima ne može biti relevantna opozicija.

Bez obzira na odvojenost različitih nivoa vlasti, mnoge nadležnosti se preklapaju, pa će tako, primjerice lijeve stranke koje tvrde da ne žele sarađivati sa desničarima, biti primorane da rade zajedno u mnogim oblastima, od porezne politike do realizacije kapitalnih projekata.

Prema informacijama Nezavisnog istraživačkog centra NICK, ovakva postavka vlasti u BiH najviše štete će donijeti stranakama koje su u protklom periodu bile u opoziciji poput Naše stranke. Ulazak u vlast u okolnostima u kojima se ona dijeli na više od 12 političkih stranaka, gdje više ne postoji opozicija na ovu stranku može biti izuzetno loš potez, posebno u odnosu na Socijaldemokratsku partiju, sa kojom dijele biračko tijelo.