Samit NATO-a počinje na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici: Ulazak BiH pod kišobran Alijanse je dug prema onima čiji su pokolj mirno gledali!

Lideri 29 država članica najjačeg vojnopolitičkog bloka okupit će se sutra, na Dan obilježavanja genocida u Srebrenici na samitu u novom sjedištu NATO-a u Briselu. No, sudeći prema današnjem obraćanju generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga, male su šanse da NATO, baš na dan sjećanja na žrtve genocida u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, BiH dobije poziv za pokretanje Acionog plana za članstvo (MAP), javlja Nezavisni istraživački centar NICK.

Stoltenberg je danas u posljednjem obraćanju uoči samita Sjevernoatlanske alijanse, naglasio da će lideri uputiti poziv Makedoniji da otvori pregovore o članstvu i postane 30. članica NATO saveza pod novim imenom Sjeverna Makedonija.

No, Stoltenberg nije pominjao mogućnost da se za BiH odobri MAP koji je posljednji korak ka punopravnom članstvu. Nije isključeno da će, na prijedlog pojedinih članica poput Turske, napredak BiH biti na dnevnom redu, ali je teško očekivati da pozitivna odluka bude donesena tokom samita u Briselu. O tome još uvijek nema zvanični potvrde.

A to bi možda bio i jedini ispravan način da NATO i države članice pred čijim očim je brutalno, sistematski ubijeno 8.372 muškaraca u genocidu na evropskom tlu, obilježe 23. godišnjicu najgoreg ratnog zločina od Drugog svjetskog rata. Ulazak BiH pod sigurnosni kišobran Alijanse je dug prema žrtvama genocida i garancija da se takav zločin neće ponoviti.

Nema informacija da li je zakazivanje prvog samita NATO-a u novom sjedištu u Briselu povezano sa simbolikom obilježavanja Dana genocida, ali je Srebenica pronašla mjesto u većini medijskih najava uoči samita na kojem će glavna zvijezda biti Donald Trump, američki predsjednik. Zapadni mediji podsjećaju da je nakon Srebrenice, NATO izveo vojnu akciju protiv Vojske RS koja je omogućila kasnije sklapanje mirovnog sporazuma naglašavajući važnosti Alijanse.

No, analitičari upozoravaju da skepsa sa kojom Trump gleda na NATO negativno utječe i na spremnost za proširenje. Također, Trump će se tokom evropske turneje sastati i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, sa kojim želi održati dobre odnose.

  • U takvim okolnostima širenje NATO-a bi moglo samo dodatno iritirati Putina, što Trump u ovoj fazi ne želi. Američki predsjednik je osoba koja će se sigurno pitati i u vezi odnosa NATO-a prema BiH, ali u ovom trenutku to ne predstavlja prioritet. Napredak Makedonije će, vjerovatno biti dovoljan za ovaj samit – tvrdi dobro upućeni izvor NICK-a.

Dvodnevni samit NATO-a počinje sutra u Briselu.