BiH dobila status posmatrača u Evropskoj mreži za borbu protiv genocida

Bosna i Hercegovina je stekla status posmatrača u Evropskoj mreži kontakt tačaka u istragama i procesuiranju genocida, zločina protiv čovječnost i ratnih zločina, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Sastanak mreže koju su osnovale institucije Evropske unije održan je u Hagu krajem prošle godine. Iako nije članica Unije, BiH je dodijeljen status posmatrača.

  • Uzimajući u obzir predanost BiH u borbi protiv najtežim međunaordnih zločina, BiH je dobrodošla kao posmatrač. To će nam omogućiti razmjenu iskustava koja može koristiti svima – navedeno je u zaključcima sa sastanka Mreže u Hagu.

Evropska mreža je osnovana odlukom EU iz 2015. godine i u njoj su delegirani prestavnici država članica, tužitelji, istražitelji, predstavnici ministarstava pravde i oficiri za međunarodnu pravnu pomoć. Riječ je o vrlo fleksibilnoj strukturi u kojoj osobe direktno zadužene za procesuiranje najtežih krivičnih djela komuniciraju direktno i riješavaju probleme u procesuiranju.

  • EU želi osigurati da niti jedna zemlja ne bude utočište za osumnjičene ratne zločince – navedeno je obrazloženju odluke o osnivanju ovog tijela. BiH će ubuduće prisustvovati redovnim susretima ovog tijela.