SAZNAJEMO Moćna Macronova razvojna agencija AFD stiže u BiH i na Zapadni Balkan: PARIZ ŽELI pomoći evropsku agendu!

Francuska razvojna agencija (AFD) uskoro će početi djelovati u Bosni i Hercegovini, a u sklopu pojačanog angažmana Macronove administracija na Zapadnom Balkanu, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. AFD je početkom ove godine već otvorio ured u Albaniji, a uskoro će i u BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu. Srbija će pričekati dok bude, kako saznajemo, skinuta sa crne liste FATF-a, ali je i ona u francuskim planovima.

Moćna francuska razvojna agencija djeluje u 109 država svijeta, ali do sada nije radila niti u jednoj evropskoj državi. Nakon samita posvećenog Zapadnom Balkanu koji je održan u Londou, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian, dodao je,pored Albanije i četiri države Zapadnog Balkana na listu onih u kojima će ova agencija realizirati projekte.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, u okviru svojih napora za jačanje Evropske unije, potvrdio predanost proširenju i pomoći Zapadnom Balkanu u procesu dostizanja evropskih standarda.

  • AFD će na bazi evropske agende pomagati u ostvarenju čvršćih veza ovih država sa EU i raditi na regionalnoj integraciji – navode iz ove agencije tim povodom. Široki mandat koji će AFD imati će omogućiti finansiranje različitih projekata održivog razvoja, okoliša, inovacije, razvoja modernih tehnologija… Posebna pažnja će biti posvećena ugroženih područjima i manjskim grupama.