SAZNAJEMO Vladi FBiH predložen model iz Srbije: Građani bi mogli dobiti besplatno udio u vlasništvu “BH Telecoma”?

Građani Federacije Bosne i Hercegovine bi uskoro mogli dobiti besplatno udio u vlasništvu „BH Telecoma“ i „HT Eronetu“, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Naime, u Vladi Federacije BiH kako nam je potvrđeno iz pouzdanih izvora postoje razmišljanja o modelu po kojem bi dio državnog vlasništva telekom operatera bio ustupljen svim punoljetnim građanima sa prebivalištem u FBiH.

Sličan model je prije desetak godina primjenjen u Srbiji, kada je tamošnjim građanima podijeljen udio u tri državne kompanije Telekomu Srbije, NIS-u i Aerodromu Nikola Tesla. Vrijednost dionica je posljednjih godina u porastu, a uskoro se očekuje i dozvola za trgovanje dionicama telekoma.

  • Država na ovaj način građanima vraća dio njihove imovine i prava, ali i pomaže oživljavanju finansijskog tržišta i utječe na efikasnost rada državnih kompanija. Na izvjestan način, građani postaju strateški partner kada aktuelni vlasnik nije zadovoljan ponudama stranih investitora – tvrdi naš izvor dobro upućen u razgovore koji su u toku.

Odluka, naravno, još uvijek nije donesena, ali je u toku dubinska provjera stanja u „BH Telecomu“ i „HT Eronetu“ nakon čega će biti poznata i realna vrijednost ovih preduzeća.

Problem sa njima je što posljednjih godina profit značajno pada, a kao preduzeća u državnom vlasništvu opterećena dodatnim propisima o javnim nabavkama, zaostaju iza rastućeg privatnog telekomunikacijskog sektora.

U Srbiji su besplatne dionice dobili u jednakom broju svi punoljetni građani koji su u trenutku donošenja odluke bili na biračkom spisku. Početkom ove godine vrijednost dionica koje su dobili građani Srbije, a koje su mogli prodati iznosila je više od 150 KM. Bolje prošli građani koji su dionice prodali ranije, no očekuje se da će vrijednost rasti i kada dionice telekoma budu na berzi.

  • U Srbiji je vlada podijelia 15 posto vlasništva građanima. Vlada FBiH je vlasnik više od 80 posto udjela u „BH Telecomu“, čak i kada bi podijelila taj broj dionica ne bi bila na gubitku, jer bi zadržala kontrolni paket. I u slučaju potpune privatizacije, kupac bi, najvjerovatnije tražio kontrolni paket – naveo je naš izvor.

Niko u ovom trenutku iz Vlade FBiH nije htio o ovom modelu javno govoriti, ali je jasno da postoji volja da se pomogne vladinim kompanijama koje već niz godina imaju problema sa padom prihoda i profita. .