SDA: Obilježavanjem 9. januara kao “Dana RS” krše se odluke Ustavnog suda BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) osuđuje nastavak obilježavanja 9. januara kao “Dana RS”, uprkos jasnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da taj datum ne može biti dan ovog bh. entiteta.

U saopćenju SDA se navodi da je RS samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine.

– On nije, niti može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona – ističu iz SDA.

Dodaju da, istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao ‘Dan RS’, „politički predstavnici entiteta RS slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je jasan anticivilizacijski čin“.

U saopćenju se navodi da je tog dana 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost  kao suštinu Bosne i Hercegovine, te da je to bio „uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid“.

– To je potvrđeno odlukama Ustavnog usuda BiH, kao i presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu. Obilježavanjem 9. januara kao ‘Dana RS’, direktno se krše odluke Ustavnog suda BiH i čini krivično djelo sankcionirano članom 239.Krivičnog zakona BiH – ističu iz SDA.

Navode i to da je krajnje vrijeme „da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima, da počne raditi svoj posao i procesuira odgovorne za protivzakonito i protivustavno postupanje“.