SNAŽNA PORUKA: EU zadržava izvršni vojni mandat EUFOR-a – samo ujedinjena i suverena BiH ima evropsku perspektivu!

Vijeće Evropske unije je ponovilo neupitnu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedne, ujedinjene i suverene države, navodi se u zaključcima koje su usvojili ministri vanjskih poslova država članica na današnjem zasjedanju u Luksemburgu, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

  • Nakon izbora 7. oktobra Vijeće EU očekuje da se svi lideri konstruktivno uključe u formiranje vlasti na svim nivoima u interesu građađa. EU podsjeća da očekuje da vlasti BiH uzmu u prioritet reforme neophodne na evropskom putu, te da osiguraju provođenje Reformske agende – navodi se u zaključcima.

EU pozdravlja nastavak misije Althea te u okviru šire strategije za BiH, potvrđuje spremnost da nastaviti sa izvršnim vojnim mandatom kako bi podržali bh. vlasti u osiguravanju mirne i sigurne situacije pod novom mandatom Ujedinjenih nacija. Unija očekuje da u narednoj godini razmatra sa državama članicama zadatke i opcije za budućnost operacije imajući u vidu neophodnost podrške BiH na putu ka EU i situaciju na terenu.

– EU poziva valsti da ubrzaju napore da se riješi pitanje zaostalog naoružanja i municije, kao i u deminiranju te drugim važnim pitanjima – istaknuto je, prenosi NICK.