ŠOKANTNE TVRDNJE GUARDIANA – Hrvatska policija pljačka migrante koji dolaze iz BiH, premlaćuje ih i vraća preko granice

Hrvatska policija pljačka i premlaćuje migrante koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju ući u tu državu, piše danas ugledni britanski list „Guardian“, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

  • Oni sretni prođu samo sa pljačkom i uništavanjem mobilnih telefona. Oni nesretni su udarani palicama ili prepuštani napadima pasa. Mnogi tvrde da su im oduzete veće količine novca – navodi „Guardian“, pozivajući se na brojna svjedočanstva migranata koji ovih dana pokušavaju iz Unsko-sanskog kantona preći granicu i nastaviti svoj put ka Njemačkoj i zapadnoevropskm državama. Ovakve informacije potvrđuju i humanitarne organizacije koje pomažu migrantima u BiH.

Reporteri Guardiana su razgovarali sa velikim brojem migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši. Manji broj žena je rekao da im je bilo naređeno da se skinu kako bi bile pretražene. Hrvatska policija ih je potom natjerala da se vrate u Bosnu i Hercegovinu.

  • Prije deset dana su mi uzeli sav novac, oko hiljadu eura, poderali pasoš i udarali palicama. Zašto nas tuku, zašto nas ponižavaju, ako već moraju da nas vrate – rekao je Chouaïb (30) iz Alžira, prenosi ovaj list. Oko deset hiljada izbjeglica je ove godine stiglo u BiH, svi oni pokušavaju preći granicu i ući u Evropsku uniju.