SRAMOTNI INCIDENT IZAZVALA KANDIDATKINJA NAŠE STRANKE: Režirana predstava NA SVETOM MJESTU STRADANJA SARAJLIJA!

Glavni akter današnjeg sramotnog incidenta na obilježavanju 27. godišnjice masakra u Ferhadiji bila je Senita Imamović članica i kandidatkinja Naše stranke za Federalni parlament, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

U trenutku kad je trebala da se prisutnima obrati Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata, prišla joj je Sanita Imamović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, koja joj nije dozvolila da se obrati, te je počela vikati i prozivati članove Unije da rade samo u svom interesu, a ne u interesu civilnih žrtava rata.

Kako prenose mediji, radi se o dva uduženja u Kantonu Sarajevo koja su donedavno bili jedno udruženje. Indikativno je da je u jednom trenutku Imamović počela prozivati premijera KS Edina Fortu.

  • Gdje je Forto, gdje je Forto – galamila je Imamović, izazivajući zgražavanje prisutnih koji su došli dostojanstveno obilježiti mjesto i vrijeme jednog od najgorih stradanja građana Sarajeva tokom opsade.

No, Imamović je nastavila hvalići kantonalnog ministra Malika Garibiju.

  • Samo da kažem, svaka čast Maliku Garibiji – rekla je Imamović.

No, da se očito radi o planiranom i režiranom incidentu aktera Naše stranke, govori i to da je Garibija sve iskoristio da medijima najavi “novi projekt” Fortine vlade o registru udruženja žrtava.

– Rješenje koje sam im svima ponudio i na kojem ćemo istrajati je da u toku ove godine napravimo registar civilnih žrtava rata, koji bi trebao da reguliše ovaj odnos. Krovno udruženje će odlučiti civilne žrtve rata svojim učlanjenjem u neko od Udruženja – pojasnio je Garibija.

Na današnji dan, prije 27 godina, desio se jedan od najtežih ratnih zločina u historiji Sarajeva. Pripadnici agresorskih snaga su 27. maja 1992. godine, u ulici Ferhadija, bivša ulica Vase Miskina, mučki ubili 26 i ranili 108 građana Sarajeva koji su čekali u redu za hljeb.

Ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.