Srbija zamjenila BiH na crnoj listi: Beograd ogorčeno traži zavjeru i optužuje SAD!

Srbija je zamjenila Bosnu i Hercegovinu na crnoj listi međunarodnog tijela FATF, koje nadzire politiku i propise država u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, piše portal European Western Balkans. Nakon što je BiH u proteklom periodu ispunila sve uvjete i skinuta je sa liste na nju je dospjela Srbija, gdje su uočeni, kako se navodi, strateški nedostaci.

Sada se Srbija našla u neugodnom društvu država poput Jemena, Šri Lanke, Trinidada i Tobaga, Etiopije itd. FATF je iznio niz zamjerki na propise i njhovu primjenu u Srbiji, no reakcije na ovu odluku međunarodne organizacije su bile žučne.

Za razliku od Vijeća ministara BiH koje je nakon što je FATF ukazao na nedostatke krenuo i njihovo riješavanje iz Beograda su iznijeli salvu optužbi na međunarodno tijelo. Premijerka Ana Brnabić je izjavio da je „ovo politički motivirana odluka“. Brnabić je ustvrdila da su Sjedinjene Američke Države insistirale na tome da se Srbija nađe na crnoj listi država koje ne kontroliraju finansiranje terorista niti imaju propise adekvatne za borbu protiv pranja novca.