STAND, SPEAK, RISE UP – ZAUSTAVIMO SEKSUALNO NASILJE U RATOVIMA – SEMA Retreat i inicijativa vojvotkinje od Luksemburga

Uprkos ranijim inicijativama za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu, svjedoci smo da upotreba silovanja kao oružja rata poprima epidemijske razmjere širom svijeta.

S tim u vezi, proteklu sedmicu u Luksemburgu obilježila su dva značajna događaja, saopćile su članice mreže SEMA, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

 

  • Četvorodnevni “Retreat” SEMA (Svjetske mreže žrtava i preživjelih za zaustavljanje seksualnog nasilja u ratu) podržane od strane dr. Denis Mukwege fondacije održan je 22.3.-25.3.2019. Ovaj događaj okupio je 42 preživjele i 10 aktivistica iz 18 zemalja, s ciljem osiguranja platforme za globalnu zajednicu preživjelih gdje mogu podijeliti svoje priče, razmijeniti iskustva, pružiti ohrabrenje i podršku jedna drugoj te zajedničkim snagama djelovati u polju unapređenja brige i zaštite za preživjele širom svijeta – navedeno je.

 

“Retreat” je otvorila Nj. E. Maria Teresa, Vojvotkinja od Luksemburga, koja je tom prilikom razgovarala s preživjelima, saslušala njihove priče i potrebe, a kasnije, zajedno sa svojom porodicom, upriličila i prijem na dvorcu za članice i aktivistkinje SEMA mreže.

Među bh. učesnicama ovogodisnjeg SEAM “Retreata” bile su Mirsada Tursunović i Behija Sakić iz Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Nas glas” (Tuzla), Adila Suljević iz Udruženja “Suze” (Brcko) i aktivistkinja za ljudska prava dr. Amra Delić, neuropsihijatrica i psihoterapeutkinja Plave poliklinike u Tuzli.

 

  • Drugi vrlo značajan skup konferencija “Stanimo uz preživjele, govorimo u ime pravde, dignimo se da zaustavimo upotrebu silovanja kao oružja rata” održana je u administrativnom sjedistu Evropskog parlamenta 26.3.-27.3.2019. , na inicijativu Velike Vojvotkinje od Luksemburga, u partnerstvu sa Dr. Denis Mukwege Fondacijom i NVO „Mi nismo oruzje rata“, i uz podrsku Vlade Luksemburga i ženskog foruma za ekonomiju i drustvo. Ovaj događaj okupio je oko 1.000 ucesnika iz razlicitih sektora: vladinog, poslovnog, finansijskog i nevladinog sektora, predstavnike/ce međunarodne zajednice, UN-a i NATO-a te članice SEMA mreže preživjelih i druge aktere humanitarnog i razvojnog sektora iz čitavog svijeta. Cilj konferencije je iznalaženje stvarnih riješenja za sveobuhvatnu pomoć preživjelima, prekidanje šutnje te konkretizacija globalne suradnje i zajedničkog djelovanja s ciljem eliminacije seksualnog nasilja u ratovima – istaknuto je, prenosi NICK.