Sudovi u SAD počeli oduzimati PASOŠE ratnim zločincima iz BiH: Osuđeni Edin Džeko izgubio američko državljanstvo

Sud u Sjedinjenim Američki Državama oduzeo je državljanstvo Edinu Džeki, bivšem pripadnicu Armije RBiH koji je pred Sudom BiH osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Trusini, objavilo je američko ministarstvo pravde, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

  • Dana 15. augusta, sudija Thomas F. Hogan iz Okružnog suda SAD za Distrikt Kolumbija je donio naredbu kojom je ukinuto naturalizovano državljanstvo SAD osuđenog ratnog zločinca. Sud je smatrao da je optuženi Edin Džeko, rođen u bivšoj Jugoslaviji, nezakonito pribavio državljanstvo Sjedinjenih Država, prikrivajući materijalne činjenice i namjerno pogrešno se predstavljajući. Naredba suda je djelimično zasnovana na priznanju koji je dostavio Džeko – saopćilo je ministarstvo pravde SAD.

Džeko je uhapšen u SAD, a zatim izručen u Sarajevo gdje je pravosnažno osuđen. Amerikanci su nakon toga proveli postupak oduzimanja državljanstva. Vlasti u SAD najavljuju da će nastaviti da oduzimanjem američkih pasoša osobama iz BiH koje su lagale o učešću u ratnim dejstvima. Do sada je jedan broj pripadnika Vojske RS, također, uhapšen i u postupku je oduzimanja državljanstva.

“Ratni zločinci nemaju pravo na sigurno utočište u Sjedinjenim Državama i nećemo dozvoliti pojedincima koji počinju takve zločine da iskoriste prednosti našeg imigracionog sistema”, rekao je vršilac dužnosti zamjenika glavnog tužioca Chad A. Reader.

“Ovaj slučaj šalje poruku da će Odeljenje ostati odlučno u našoj posvećenosti da se krivično goni one koji žele da dobiju ili su stekli nezakonito državljanstvo SAD-a”.

“Ovaj slučaj pokazuje da će Sjedinjene Države štititi integritet svojih izbjegličkih programa”, rekla je američka tužiteljica Jessie K. Liu.

“Radimo s našim partnerima za sprovođenje zakona, nastavićemo da se bavimo ratnim zločincima koji pokušavaju da zloupotrebe proces kako bi ušli u našu zemlju.”

“Oni koji počinju takva djela protiv čovječnosti i zlostavljanja ne smiju da koriste laž i prevaru da ovu zemlju na prevaru nazovu kućom”, rekao je Bred Bench, specijalni agent za istraživanje o domovinskoj sigurnosti (HSI) u Seattleu.

Američko ministarstvo pravde uputilo je poziv svima koji imaju informacije o stranim državljanima ili naturalizovanim državljanima SAD-a za koje se sumnja da se bave kršenjem ljudskih prava ili ratnim zločinima, da se jave na televom Američke agencije za imigraciju (ICE) na broj 1-866-DHS-2-ICE ili da popune prijavu putem interneta, prenosi NICK.