Svjetski mediji ne zaboravljaju 28. juni 1914. – Pogledajte seriju fotografija i deset ključnih činjenica o Sarajevskom atentatu

Prije 104 godine u Sarajevu je izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata, najkravavijeg sukoba u ljudskoj historiji. Sarajevo je tada prvi put došlo na naslovnice svjetskih medija, a ovaj datum i danas neki od vodećih svjetskih medija obilježavaju prigodnim tekstovima posvećenim događaju koji je u potpunosti promijenio svijet.

Atentat koji je izvršio pripadnik organizacije „Mlada Bosna“ Gavrilo Princip i danas je predmetom velikog interesovanja, a fotografije i ilustracije ovog događaja i dalje privlače veliku pažnju. Jedna od najpopularnijih svjetskih historijskih internet stranica HistoryHit objavila je deset najvažnijih činjenica o Franzu Ferdinandu, prijestolonasljedniku koji je 28. juna 1914. godine ubijen u Sarajevu.

  1. Počeo je svoju vojnu karijeru kao 12-godišnjak, a general je postao 1894. godine. Kasnije je imenovan za admirala mornarice i glavnog inspektora u austrougarskoj vojsci. Na toj funkciji je stigao u Bosnu 1914. godine.
  1. Pripadao je staroj evropskoj Habsburškoj lozi koja je porijeklom iz današnje Švicarske. Nije prvi iz svoje loze koji je stradao u atentatu.
  2. Vjenčao se iz ljubavi. Njegova supruga Sofija se smatrala nedostojnom supruge vladarske porodice. Porijeklom iz Češke Sofija je osvojila srce prijestolonasljednika i stradala sa njim u atentatu u Sarajevu. Na koncu su se ipak vjenačali i dobili troje djece, ali su se morali odreći prava njihove djece na nasljedstvo trona.
  3. Franz Ferdinand je bio tek treći u redu za prijestol, ali su nakon smrti dva nećaka, jednog od bolesti, a drugog od samoubistva, on je stekao pravo na nasljedstvo.
  4. Nije se uopće slagao sa Franzom Jozefom, vladarom Austrougarske. Namjeravao je promijeniti carevinu i promijeniti odnose sa Mađarima i Nijemcima. Planirao je napraviti federalnu vlast sačinjenu od 16 država.
  5. Znalo se za planove za atentat. Ministar finansija Austrougarske je bio upozoren da će doći do ubistva, navodno mu je to rekao srbijanski premijer Nikola Pašić, ali to niko nije shvatio ozbiljno.
  6. Ubio ga je terorist Gavrilo Princip pripadnik “Mlade Bosn”e, radikalnog jugoslovenskog pokreta, koji je bio povezan sa srbijanskom tajnom nacionalističkom organizacijom „Crna ruka“.
  1. Na isti dan bio je još jedan neuspjeli atentat. Nedeljko Čabrinović je prvo bacio bombu, ali se ona odbila od vozilo i eksplodirala pod drugim vozilom iz pratnje. Zbog toga je prijestolonasljednik odlučio promijeniti plan i posjetiti povrijeđene u bolnici, ali je vozač pogrešno skrenuo te se vratio na ranije planiranu rutu. Gavrilo Princip je dočekao priliku i pogodio Sofiju u prsa, a Franza u vrat. Pokušao je nakon toga izvršiti samoubistvo, ali je uhvaćen i osuđen sa pripadnicima organizacije na 20 godina zatvora. Princip je, četiri godine kasnije, umro u zatvoru.
  2. Atentat je bio povod za Prvi svjetski rat. Austrougarska je proglasila rat Srbiji, a Rusija uzvratila. Potom se uključila i Njemačka, koja je napala Francusku i Belgiju. Niz događaja je doveo svijet do krvavog rata u kojem je stradalo više miliona ljudi.

Nezavisni istraživački centar NICK donosi seriju fotografije i ilustracija historijskog događaja od prije 104. godine koje objavljuju ugledni mediji.

Franz Ferdinand i nejgova supruga Sofija neposredno prije smrti
Izlazak iz sarajevske Vijećnice: Ferdinand je znao za planove atentata
Grafika prikazuje mjesta prvog pokušaja atentata, i drugog koji je izvršio Gavrilo Princip
Naslovnica The Washington Timesa: Srpski student ubio nadbiskupa i vojvotkinju…
Šinjel Franza Ferdinanda izložen u muzeju
Gavrila Principa u svim relevantnim medijima nazivaju teroristom.
Prvi atentat bombom je bio neuspješan