Tako je govorio senator McCain: Ako nećemo da se borimo za Bosnu, nije moralno da spriječimo Bosance da se sami brane od srpske agresije!

Senator John McCain održao je 19. jula 1995. godine u američkom kongresu snažan govor u kojem se založio za podizanje embarga na uvoz oružja i pomoć braniteljima Bosne i Hercegovine. McCain koji je preminuo nakon teške bolesti, tokom cijelog svog političkog angažmana vrlo je jasno i precizno opisivao agresiju na BiH, tražio njeno spriječavanje, a kasnije i podržavao izgradnju države i njen evroatlanski put.

Nezavisni istraživački centar NICK donosi dijelove vrlo emotivnog i snažnog obraćanja u kojem je McCain kritizirao tadašnju administraciju zbog neodlučnosti u odgovoru na, kako je govorio, srpsku agresiju u BiH.

  • Predsjedniče, nevjerujem u povremenu, na pola srca ili nesigurnu upotrebu američke sile. Historija nam je pokazala da neodlučnost donosi štetu. Ako odlučimo da koristimo silu, moramo biti sigurni da ćemo poboljšati stanje na terenu u BiH. Da li iko vjeruje da bombardovanje iz zraka, na malo artiljerije ili tenkova može spriječiti srpsku agresiju? Nikada nisam vjerovao da samo napadi iz zraka mogu napraviti razliku, ratovi se dobijaju na terenu – naveo je tada McCain protiveći se selektivnim napadima koje su tada tražile UN i Francuska.

McCain je tražio da SAD snažno vojno interveniraju u BiH ili pošto oko toga nije bilo saglasnosti ni u SAD niti u međunarodnoj zajednici – podignu embargo na uvoz oružja za odbranu.

  • Ovako je kao da smo rekli Srbima, mi ćemo vas bombardovati, ali ako možete to izdržati Bosna je vaša – naveo je senator McCain.
  • Ako SAD smatraju da su ugroženi nacionalni interesi onda moramo jasno reći Srbima – Zaprijetili ste najmoćnijoj naciji na svijetu. Branit ćemo naše interese svim sredstvima i možete očekivati invaziju američkih snaga u Bosni uz podršku iz zraka i sa mora. Ali, nažalost, vi (Kongres) to ne biste to podržali. Bojim se da će Srbi izdržati NATO napade i nastaviti pohod u Bosni, jer oni znaju naša ograničenja. Zato je podizanje embarga protiv Bosne jedina akcija koje SAD i UN mogu uraditi da pomognu Bosancima da postignu pravičan dogovor i prekid sukoba. Bolje opremljeni i naoružani Bosanci će biti sposobniji da se brane i budu snažna prijetnja srpskim osvajačkim pohodima i primoraju ih da razmisle o svom odbijanju da odustanu o svojih teritorijalnih zahtjeva – naveo je tada McCain.

Čak, i ako samo podizanje embarga ne zaustave nasilje i „razjari Srbe“, taj potez je nešto što, kako je rekao, zapadna politika prema Bosni nije imala – to je pravedno!

  • Hoćemo li ostati pri politici koja je dozvolila Srbima da blokiraju humanitarnu pomoć, koja je dozvolila da padne Srebrenica, i gotovo sigurno i Žepa, koja toleriše etničko čišćenje i ratne zločine? Ako pola bude tačno od onoga što je objavljeno to će biti sramota za nas i našu generaciju. Do kada ćemo ovako nastaviti, dok ne padne Goražde, Sarajevo? Predsjedniče, ako mi nećemo da se borimo za Bosnu, onda nije moralno – nije moralno da spriječimo Bosance da se sami brane – poručio je McCain.

Ne možemo više, naveo je, davati lažnu nadu bosanskom narodu da će Zapad zaustaviti „srpsku agresiju“ držeći nenaoružane UN vojnike koji su „više taoci nego prijetnja srpskoj agresiji“.

– Ne možemo više odbijati da branimo Bosnu dok onemogućavamo pravo Bosancima na samoodbranu, moramo prekinuti ovu nepravdu, predsjedniče – poručio je McCain 19. jula 1995. godine.

  • Ne mogu predvidjeti hoće li Bosanci oduprijeti se srpskoj agresiji ako podignemo embargo, da li će vratiti dovoljno teritorije, da li će biti išta više od prepreke srpskom osvajanju cijele Bosne, ali oni imaju pravo pokušati, moramo im dati šansu da pokušaju – rekao je pokojni McCain, otkriva NICK.