The Washington Post: Dodik je srce problema u BiH, EU, NATO i SAD moraju odgovoriti, ojačati OHR i vratiti reformu policije na stol!

Evropska unija, SAD i NATO moraju hitno djelovati kako bi spriječili nove probleme na prostoru gdje je počeo Prvi svjetski rat i ojačati svoje prisustvo iskusnim pregovaračima, oživjeti Ured visokog predstavnika, povećati vojno prisustvo i ponovo vratiti reformu policije na sto. Predsjednik RS Milorad Dodik i oni koji ga podržavaju se moraju suočiti sa snažnim odogovorom, navodi se u kolumni koji je objavio ugledni “The Washington Post”.

Autorica teksta je Frida Ghitis, ugledna novinarka CNN-a i saradnica vodećih američkih listova, koja je tokom rata izvještavala iz BiH.

“BiH zahtjeva hitnu pažnju demokratskih država. U suprotnom, decenije nakon Dejtona će samo biti period pauze između balkanskih ratova” – navodi Ghitis.

Prema njenim navodima, nacionalistički stavovi su ovaj put ojačani valom koji je zahvatio cijeli evropski kontitent, a koincidiraju i sa ruskom kamapnjom protiv prozapadnih vlada. Ističe da su uvjeti za zapadnu reakciju sada još teži u slučaju dublje krize, zbog čega poziva da se djeluje prije nego stvari „iskoče iz tračnica.“

“U srcu problema je Milorad Dodik, čelnik RS koju je nazvao Radovan Karadžić osuđeni ratni zločinac. Dodik je objavio da se želi odvojiti od BiH i priključiti Srbiji. Dodik podržava Hrvate koji traže treći entitet. Lider Bošnjaka Bakir Izetbegović je odgovorio kazavši da stvaranja trećeg entiteta ne može biti bez rata” – istaknuto je.
Ghitis ističe da je motivacija Moskve za veze sa Dodikom to što Rusija želi blokirati BiH da postane članica NATO Saveza.

“Kremlj je vidio da su zanemarene države plodno tlo za antizapadne kampanje” – navedeno je. U tekstu se pominje i posjeta turskog predsjednika Recepa Tajipa Erdogana Sarajevu te skup uoči izbora u toj državi.

“BiH očekuje izbore u oktobru, a Dodik se kandidira za Predsjedništvo BiH. Kaže da ide putem nezavisnosti, a Bosanci su zabrinuti da zemlju vodi u rat” – piše u tekstu uglednog The Washington Posta.