Treniranje strogoće: Na udaru “vladavine prava” su bošnjački ratni heroji, politički lideri i poduzetnici – IMA LI PRAVNE DRŽAVE U BANJA LUCI I ŠIROKOM BRIJEGU?

Bosna i Hercegovina već godinama je na meti kritika zbog slabosti pravnog sistema i nedostatka vladavine pravne države. No, sudeći prema medijskim izvještajima o radu pravosuđa, takve bi se ocjene u međunarodnim izvještajima o stanju u Bosni i Hercegovini, mogle vrlo utemeljeno problematizirati, pokazuje analiza Nezavisnog istraživačkog centra NICK.

To se posebno odnosi na aktivnosti državnog, ali i kantonalnih tužilaštava u Federaciji BiH, odnosno u kantonima gdje Hrvati nisu natpolovična većina.

Samo u posljednje dvije godine pravosuđe je pokrenulo niz istraga protiv najviših bošnjačkih političkih funkcionera, najznačajnijih ratnih heroja, ali i nekih od najvećih bošnjačkih privrednika.

Procesuirane su i istraživane različite vrste krivičnih djela, od optužbi za korupciju, preko ratnih zločina i navodnog finansijskog kriminala. Mnogi bošnjačkih osumnjičenici u Sarajevu su u lisicama hapšeni, pred kamerama odvođeni u tužilaštva i optuživani – no malo ih je, vrlo malo na koncu osuđeno.

Ni izbliza pesnica vladavine prava nije tako snažna niti aktivna u Banja Luci, Višegradu, Bijeljini, Širokom Brijegu, Međugorju ili Grudama.

Primjerice, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH danas će i to na Dan Armije RBiH početi suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH za navodne ratne zločine.

Istovremeno, za zločin u Ahmićima gdje je ubijeno 116 Bošnjaka pred očima cijelog svijeta, mali broj osuđenih je već oslobođen, a nikada do kraja nije utvrđeno ko je sve odgovoran za taj brutalani ratni zločin. Sudi se i Ramiz Drekoviću, sudilo se Naseru Oriću više puta, ali svaki put je oslobođen.

A, za granatiranje Sarajeva, opsadu dugu 1425 dana nije osuđen na Sudu BiH niti jedan artiljerac ili snajperista Vojske RS.

Zvaničnicima RS poput Milorada Dodika koji konstantno krše Ustav BiH, Dejtonski mirovni sporazum nikada Državna agencija za istrage i zaštitu nije u rano jutro pokucala na vrata i sa lisicama ga odvela na ispitivanje u Tužilaštvo BiH. Iako se protiv njega vodilo i vodi više istraga, od korupcije do kršenja ustava BiH. S druge strane, najviši bošnjački politički lideri su hapšeni ili saslušavani u Tužilaštvu BiH.

Za Dodika očito ne važi vladavina zakona, ne barem kako važi za Bošnjake.

Već sedmicama, poreske i finansijske vlasti pretresaju u više različitih istraga od „Zadruge“, pa do nadalje uglavnom, kompanije u vlasništvu Bošnjaka ili sa sjedištem u glavnom gradu BiH.

Samo u okviru akcije Zadruga, u kojoj se utvrđivalo da li su kompanije plaćale puni iznos poreza, obuvaćene su desetine kompanija sa više hiljada uposlenih. Na udaru „vladavine prava“ našle su se velike kompanije poput „Euroasfalta“ ili „Preventa“, njihovi su funkcioneri hapšeni, u medijima su optuživani za kriminal. Pitanje je da li je pompezna akcija donijela štetu ili korist državi i zašto akcija sličnih gabarita i intenziteta nije provedena recimo u Laktašima, Bijeljni ili Širokom Brijegu?

I nije, u svemu, najveći problem u tome što će Bošnjaci platiti najviše poreza i svojim radom osigurati funkcioniranje pravosudnog sistema koji, očito djeluje, kako se čini, vrlo selektivno. Svi oni koji se sada nalaze na udaru vladavine prava poput generala Dudakovića ili recimo vlasnika „Euroasfalta“ koji zapošljava hiljade radnica i vodi projekte u regiji, gdje može doći u probleme zbog „Zadruge“, vjeruju i grade ovu državu koja im vraća tako što na njima „trenira strgoću“, navodi analiza NICK-a.

Oni će, poput generala Dudakovića ili Drekovića, uzdignute glave izaći iz svega, ali je pitanje koliko će to sve koštati državu i da li pravosuđe ima toliko kredibiliteta da se njime može razbacivati u akcijama u kojima su glavne mete konobari ili kompanije kojima se utvrdi par hiljada maraka dodatne porezne obaveze?