Palestinci koji žive u BiH poručili: Trumpov sporazum je udar na mir!

 

Palestinci su se uvijek borili za mir i gradili život, ali u farsi kojoj smo svjedočili američki predsjednik Donald Trump zajedno sa Benjaminom Netanyahuom predstavio je u Jerusalemu, vječnoj prijestonici Palestine ono što je sam nazvao “Mirovnim sporazumom stoljeća”. Ponuđeni dokument je sve samo na poziv na mir! Tim povodom Udruženje palestinaca u BiH saopćava sljedeće:

– Na sceni je politička diverzija u kojoj se želi dati izraelskim kolonijalistima i krajnje desnom izraelskom krilu na čelu sa korumpiranim premijerom instrument kojim će nastaviti genocid nad palestinskim narodom i anektiranje naselja na okupiranom teritoriju.

– Ovaj plan, koji je suludo i nazvati planom, obzirom da u njegov izradi nikada nije konsultovana palestinska strana, popis je želja izraeske vlade: potvrditi suverenitet Izraela nad Jeruzalemom, anketirati židovska naselja na Zapadnoj obali i sjevernom dijelu Mrtvog mora i zaustaviti povratak Palestinaca u gradove i sela iz kojih su prisilno protjerani.

– Ovo je samo predizborna predstava za izraelske i američke domaće političke potrebe kako bi se skrenula pažnja javnosti sa dešavanja u kojima učestvuju Trump i Natyanahu. Dok se Trumpu sudi u američkom Senatu zbog zloupotrebe ovlasti i opstrukcije Kongresa, u isto vrijeme protiv izraelskog premijera podignuta je optužnica zbog korupcije.

– Razumljivo palestinsko odbijanje ovog sramotnog plana Trump i Netanyahu žele predstaviti u svijetu kao „zeleno svijetlo“ Izraelu da nastavi ubistva i atentate na palestinske vođe, protjerivanje i pritvaranje aktivista, uništavanje domova i kolektivno protjerivanje, a sve pod optužbom da su odbili “mirovni” plan.

Uprkos svemu, ove političke igre neće oslabiti volju palestinskog naroda koji će nastaviti borbu za svoj život, ljudska prava, mir i državu sa glavnim gradom Jeruzalemom.