TRUMPOVA AMERIKA ŠOKIRALA DODIKA: SAD stavile Nikolu Špirića i njegovu porodicu pod sankcije zbog korupcije!

Sjedinjene Američke Države su stavile Nikolu Špirića, zastupnika u Parlamentu BiH i visokog zvaničnika SNSD-a na crnu listu zbog korupcije, objavio je State department večeras, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

Špirić je stavljen pod sankcije SAD koje uključuju zabranu putovanja u Sjedinjene Države Špiriću i članovima njegove najuže porodice. Na crnoj listi su tako i Nada Špirić, njegova supruga, sin Aleksandar i kćerka Jovana.

  • Ovakva odluka se donosi kada državni sekretar SAD ima kredibilne informacije da su strani zvaničnici uključeni u značajnu korupciju i grupa kršenja ljudskih prava. Špirić je uključen u korupciju i okoristio se njome kao javni funkcioner uključujući zloupotrebu položaja i mješanje u procese tokom mandata u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, saopćio je State department.

Nakon što je Milorad Dodik stavljen na crnu listu SAD, sankcije Špiriću su novi žestoki udarac Trumpove administracije vladajućoj stranci u RS te politici koja ona zastupa. Špirić je bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministar finansija i dugogodišnji parlamentarac. Osumnjičen je za niz korupcijski afera, ali je do sada uvijek izmicao bh. pravosuđu. No, SAD očito imaju više informacija, te su odlučile Špirića staviti pod sankcije. Nema nikakve sumnje da informacije o korupciji zvaničnika Dodikove stranke imaju i bh. pravosudni organi te je pitanje vremena kada će nešto od toga biti procesuirano.